Tandenknarsen in je slaap? Dit is waarom je het doet 

Heb jij een gevoel dat je met je tandenknarst in je slaap en ben je benieuwd hoe dat komt? In dit artikel vertellen wij je wat de oorzaak kan zijn en wat je hiertegen kunt doen. 

Waar komt het door? 

Een van de meest voorkomende redenen van tandenknarsen, waar ook het opeenklemmen van je tanden onder valt, is stress. Wanneer we stress ervaren, geeft je lichaam een boost van adrenaline en cortisol af, twee stoffen die je hartslag en bloeddruk laten stijgen en je meer energie geeft. Deze intense lichamelijke reacties kunnen zorgen voor spanning in je kaak en kauwspieren, waardoor je met je tanden kan gaan knarsen. Ook kan het knarsen een tik zijn wanneer je gestrest bent, net als met je been tikken, nagelbijten en aan je haar draaien.  

Naast stress zijn er ook een aantal andere factoren waardoor je gaat tandenknarsen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Medicatie 
  • Het drinken van alcohol en cafeïne 
  • Roken 
  • Een slecht gebit 
  • Genetische aanleg 

Wat kan je hiertegen doen? 

Een van de meest gebruikte oplossingen is het dragen van een bitje. Deze kan je op maat laten maken bij je tandarts. Met het bitje voorkom je dat je tanden te stevig op elkaar staan. Zo voorkom je schade aan je tanden en spanning op je kaakspieren. Heb je de pech dat het tandenknarsen genetisch bepaald is? Dan kan het je misschien helpen om je alcohol en cafeïne gebruik te minderen. Je genen kun je helaas niet beïnvloeden, maar je leefstijl kan je altijd aanpassen. 

Maar een bitje aanschaffen is niet de enige oplossing tegen het tandenknarsen. Het is namelijk beter als je je kaakspieren leert te ontspannen. Bij het tandenknarsen komt er veel spanning in de kaken en de kauwspieren raken overbelast, daarom is het goed om te leren deze te ontspannen. Je kunt je kaken gemakkelijk masseren door je vingertoppen bij je kaakgewricht op je wang te zetten en voorzichtig rond te draaien. Dit werkt erg ontspannend op de kaakspieren, het helpt je om bewust te worden van de spanning in dit gebied en het leert je om deze te ontspannen. Naar mate je kaken ontspannen zijn leidt dit vanzelf tot vermindering van het tandenknarsen.  

Sharing is caring