Oorzaken van veel dorst 

Je hebt je waterflesje al tien keer bijgevuld, maar hoe komt het dat je nog steeds dorst hebt? Als je de hele dag maar rondloopt met een droge mond en je het gevoel hebt dat je meer moet drinken, dan kan er een reden achter zitten. De volgende dingen kunnen de oorzaak zijn dat jij steeds dorst hebt. 

Dorst door voeding 

Strooi jij over elke maaltijd wat extra zout voor de smaak? Dan is de kans groot dat jouw dorst daar vandaan komt. Ons lichaam bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit water waarin alle mineralen en zouten zitten die ons lichaam nodig heeft. De hoeveelheid zout per hoeveelheid moet zo gelijk mogelijk blijven. Te veel zout eten zorgt er dan ook voor dat deze hoeveelheden uit balans raken en zo krijgen je hersenen een seintje dat je dorst hebt. Het gevolg hiervan is een droge keel en een dorstig gevoel. Door minder zout te eten en meer water te drinken kun je dit weer simpel oplossen. 

Dorst door sporten 

Zorg ervoor dat je je bidon goed vult voordat je gaat sporten. Als het goed is ga je tijdens het sporten veel zweten, waardoor je een hoop vocht verliest. Wanneer je dit niet bij vult droogt je lichaam uit en loop je rond met een hoop dorst. 

Dorst door Xerostomie 

Xerostomie is een aandoening waarbij je een hele droge mond krijgt omdat er te weinig speeksel wordt aangemaakt. Dit wordt meestal veroorzaakt door medicijngebruik maar kan ook voorkomen als je last hebt van reuma, suikerziekte, stress, depressie en nog veel meer. Als je hier last van hebt is het handig om een speekselonderzoek te doen.  

Dorst door diabetes 

Mensen met diabetes type 1 en 2 hebben vaak dorst. Dit gebeurt omdat hun bloedsuikerspiegel veel hoger is, waardoor je nieren niet alle glucose kunnen tegenhouden. Een gedeelte zal dan in je bloed terechtkomen. Omdat glucose water aantrekt laten je nieren veel vocht door waardoor je vaker moet plassen, en veel dorst hebt. Merk je dat je naast veel dorst andere symptomen van diabetes hebt, dan is het handig om even contact op te nemen met je huisarts. 

Sharing is caring