Dit zegt de kleur van urine

Niemand kijkt dagelijks na het plassen naar de kleur van zijn urine. Maar misschien is het toch wel handig als je dit wat vaker doet. De kleur van je urine kan namelijk veel zeggen over jouw gezondheid. Normaal gesproken is je urine helder of geel van kleur, maar door aandoeningen of medicijnen kan dit anders zijn. In dit artikel bespreken wij wat de kleur van je urine zegt. 

Donkergele urine 

Urine is een samenstelling van water, ureum en zouten. Als je te weinig hebt gedronken of veel getranspireerd hebt, is het vochtpercentage in je urine erg laag. Hierdoor kan je urine donkerder van kleur zijn dan het zou moeten zijn. Je ochtendurine is ook een stuk geconcentreerder, omdat je in de nacht amper vocht tot je neemt, maar wel zweet. Als je heel veel drinkt kleurt je urine juist weer lichter dan normaal. 

Troebele urine 

Troebele urine kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een aandoening. Het kan dat je urine troebel wordt door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur. Dit soort kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten. In dat geval is er niks aan de hand. Maar troebele urine kan ook een teken zijn van een blaasontsteking. Dan zijn de witte bloedcellen en pus in je urine uitgescheiden. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kan herkennen zijn branderigheid, jeuk en pijn bij het plassen. Blijf niet te lang rondlopen met deze klachten, maar laat je huisarts dit op tijd weten. 

Schuimende urine 

Eén van de belangrijkste functies van de nieren is dat ze de afvalstoffen uit je bloed filteren. Schuimende urine is een teken dat de nierfilters niet meer voldoende werken. Hierdoor kunnen de bloedcellen en eiwitmoleculen naar je urine lekken. Andere verschijnselen zouden kunnen duiden op niet-werkende nierfilters zijn; een opgezwollen gezicht, benen en voeten, verlies van eetlust en kortademigheid. Bij aanhoudende schuimende urine is het misschien een idee om contact op te nemen met je huisarts. 

Grijze urine 

Deze kleur van urine kan wijzen op beginnende nierstenen. Als er te veel zouten in je urine zitten, kunnen deze zouten neerslaan in de vorm van kristallen. Door een ophoping van deze kristallen kunnen nierstenen ontstaan. Ze beginnen vaak als microscopisch klein gruis dat terug te vinden is in de urine. In de meeste gevallen worden nierstenen niet groter dan vijf millimeter en plas je ze vanzelf uit. Als je aanleg hebt voor het krijgen van nierstenen, is het belangrijk dat je voldoende blijft drinken. Het liefst iets meer dan je normaal doet, tussen de twee en drie liter. Een ander trucje is om citroensap aan je drankje toe te voegen. Dit maakt je urine zuurder en daardoor hebben kristallen minder kans om samen te klonteren. 

Sharing is caring