6 tips om beter met een geheim om te gaan 

Geheimen kunnen nuttig zijn, maar kunnen ook voor veel last zorgen. Ze bewaren kan soms net zo lastig zijn als ze te vertellen. Gelukkig gaat dit veel makkelijker met onze 3 bewaartips en onze 3 verklap tips. 

Verklaptip 1: vertel het je moeder 

Kan je het geheim niet geheimhouden en moet en zal je het vertellen, aan wie kan je dit geheim dan vertellen? De persoon aan wie je een geheim wil vertellen moet 3 eigenschappen hebben. Hij of zij moet niet oordelen, je geheim niet doorvertellen en je kunnen bijstaan. Al deze dingen bij elkaar opgeteld kom je toch al gauw uit bij je moeder. Je moeder is toch nog steeds de persoon die je het snelst in vertrouwen neemt. Wil je een geheim zo graag vertellen? Vertel het dan aan je moeder. 

Verklaptip 2: heb vertrouwen 

O jee, je verzwijgt al jaren een groot geheim voor je familie. Toen je dit geheim net verzweeg had je het nog kunnen vertellen, maar daar lijkt het nu toch wel te laat voor. Met de nadruk op lijkt, want de meeste mensen zijn erg vergevingsgezind. Als iemand echt eerlijk is, en zich kwetsbaar opstelt en een geheim deelt, reageren mensen hier vaak heel vriendelijk op. Het kan dat ze even teleurgesteld en boos zijn, maar als ze zien dat je spijt hebt willen ze vaak al gauw hulp aanbieden. Als je dierbaren om je geven, hebben ze het met je te doen, zonder dat ze je verstoten. 

Verklaptip 3: vertel het een vreemde 

Ligt je geheim echt heel zwaar op je maag? Dan kun je ook een heel andere weg behandelen dan de tips hierboven. Vertrouw je geheim aan iemand die je toevallig ergens tegenkomt bijvoorbeeld, de trein, een hotel of op straat. Je gaat ervan uit dat je die persoon toch nooit meer tegen komt en je hebt je geheim eindelijk verteld. Dit geeft je alle ruimte om jezelf bloot te geven, want het kan je nooit achtervolgen.  

Bewaartip 1: vertrouw papier 

Je kunt je geheim best vertellen, maar dan met behulp van een dagboek. Daarmee verlicht je de last al een beetje. Als je je verhaal opschrijft, benader je de situatie meer als een buitenstaander. Je beschrijft wat je geheim is en waarom het zo moeilijk is om het te vertellen. Zo maak je het gemakkelijker om jezelf te overtuigen dat dit de juiste keuze was. 

Bewaartip 2: geef het weg 

Je geheim gewoon vertellen, dat is in tegenspraak met de wens het geheim te houden. Maar je kunt je geheim best vertellen, zolang je maar niet duidelijk maakt dat het jouw geheim is. Door gewoon te zeggen dat het een geheim is van een vriend, kan je gelijk de reactie van anderen zien en zo uiteindelijk je geheim vertellen. 

Bewaartip 3: vermijd lastige situaties 

In sommige situaties kan een geheim bewaren lastiger zijn. Tijdens een avondje met je vrienden verspreek je je veel sneller dan als je in een formele situatie bent. Je kan zulke situaties vermijden om je geheim te bewaren. Maar de vraag is of dat het wel waard is? 

Sharing is caring