Hoe verbeter ik mijn slaaphygiëne? 

Slaaphygiëne is kort gezegd je slaapkwaliteit, dat te maken heeft met hoe goed je slaapt en of je met een uitgerust gevoel wakker wordt. Sommige mensen zijn meteen geneigd om naar een slaapmiddel te grijpen wanneer ze moeite hebben om in slaap te komen, of over het algemeen geen goede nachtrusten krijgen. Echter kan dit op lange termijn alleen maar meer slaapproblemen veroorzaken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je je slaapgewoontes kan verbeteren. Wij geven je wat tips. 

Beweeg genoeg overdag 

Hoe meer je beweegt hoe meer energie je verbruikt en hoe makkelijker je dus ’s avonds in slaap valt. Je hebt slaap nodig zodat je spieren en je lichaam zich weer kunnen herstellen en weer energie krijgen voor de volgende dag. Let er wel op dat je niet gaat sporten 2 uur voordat je moet gaan slapen. Je lichaamstemperatuur en hartslag is dan verhoogd en dat kan ervoor zorgen dat je slecht in slaap komt en te veel energie hebt. Je lichaam heeft tijd nodig om tot rust te komen. 

Geen telefoon in de kamer 

Het geeft je rust geen telefoon in de buurt te hebben. Onbewust let je toch op meldingen. Ook zijn mensen geneigd meteen naar hun telefoon te grijpen zodra ze wakker worden, wat echt totaal niet gezond is. 

De juiste kamertemperatuur 

De ideale kamertemperatuur voor een goede nachtrust is rond de 16 – 20 graden. Wanneer het daarboven of onder komt kan dat serieuze impact hebben op hoe je slaapt. Je kunt onrustig worden en ’s nachts veel gaan bewegen. Met een thermostaat kun je altijd de temperatuur in de gaten houden. Nog een tip: als het niet te koud is, zorg dan dat er altijd een raam open staat voor frisse lucht. Dit doet ’s nachts wonderen voor hoe je slaapt en het is goed voor je gezondheid.  

Eet en drink niet te veel voor het slapen 

Drankjes bevatten cafeïne zoals bijvoorbeeld frisdranken, thee en koffie. In cafeïne zit de stof genaamd adenosine, die zorgt dat je moe wordt en druk voelt om te slapen. Maar zorg er ook voor dat je overdag niet te veel cafeïne binnen krijgt, want het blijft een lange periode in je bloed zitten.  

Ook eten voor het slapen is af te raden. Dit komt omdat je spijsvertering veel energie nodig heeft, die je beter in het slapen kunt besteden. Door te veel te eten ’s avonds kan het zijn dat je lichaamstemperatuur te warm wordt en daar wakker van kunt liggen. Als je echt honger hebt, eet dan iets wat de stof melatonine stimuleert, dit hormoon is verantwoordelijk voor je slaapritme. Bijvoorbeeld gemberthee, handje walnoten, bakje kersen of ananas.  

Dut af en toe 

Maximaal een halfuur slapen op een dag kan je erg helpen om van je moeheid af te komen. Dutjes zijn gezond en een halfuur is net genoeg om je hersenen informatie te laten verwerken. Hou het wel bij een halfuur, anders kan je misschien ’s avonds lastig in slaap komen.  

Wist je wij bij Fit at Home ook Powernap & Fit bieden? Deze module leert jou om te powernappen! Door een powernap te doen breng jij je energieleven weer op peil.  

Een goed slaapritme 

Het is erg belangrijk vaste slaaptijden te hebben. Het gaat dan niet alleen om de tijd dat je naar bed gaat, maar ook de tijd wanneer je opstaat. Als je lichaam eraan went kan het al op tijd melatonine aan maken om je klaar te maken voor slaap.  

Sharing is caring