Zo kan je voedselverspilling tegen gaan 

In Nederland wordt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel verspild en dat is veel makkelijker te voorkomen dan je denkt. Wij geven je wat tips die kunnen helpen om wat zuiniger om te gaan met eten. 

Wat heb je in huis? 

Voordat je begint met boodschappen doen, kijk dan eerst eens goed in de koelkast en voorraadkasten. Wat moet er als eerst op en wat heb je al staan?   

Probeer aangebroken verpakkingen en restjes eten op een vast plekte in de koelkast te zetten. Wanneer er iets staat weet je wat als eerst opgemaakt kan worden. Tip: Houd de koelkast op 4 °C. Op deze temperatuur blijft voedsel het langst goed en hebben bacteriën minder kans te groeien.  

Als je weet wat je in huis hebt, kun je een boodschappenlijstje maken. Ook als je precies weet wie er mee eten kun je letten op hoeveelheden zoals 500 g boontjes. Door dat op te schrijven voorkom je dat je te veel koopt. Mensen die van te voren een boodschappenlijstje maken verspillen gemiddeld zo’n 9 kilo minder. 

Kook niet te veel 

Het is erg zonde als je na het eten nog veel over hebt en dat weg moet gooien. Je kan natuurlijk ook prima een dag later nog van de zelfde maaltijd genieten als je dit goed in de koelkast bewaard.  

Sowieso is het handig eten op de goede manier te bewaren zodat het langer mee kan. Brood kun je bijvoorbeeld invriezen en groente en fruit in de koelkast etc. 

Over de datum? 

Dit is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. Producen die over de datum zijn meteen weg gooien, ook al zijn ze ongeopend. Natuurlijk is echt niet goed dingen te eten die al een tijd over de datum zijn, maar vaak zijn producten nog te eten. De THT-datum staat enkel voor de kwaliteitsgarantie. Ruik, kijk en proef voor je iets weg gooit om verspilling te voorkomen.  

Er zijn ook producten met een ‘TGT’ datum. Dit zijn vaak bederfelijke producten zoals vlees en vis en deze kun je beter niet eten na dat de datum is verstreken. Houd dus goed je koelkast in de gaten en kijk of er producten staan waar de datum bijna van verstrijkt. Zonde om weg te gooien.  

Sharing is caring