Zo houd je jezelf hygiënisch  

Schoon blijven is niet alleen belangrijk voor jou maar ook voor anderen. Zelf zou je het bijvoorbeeld ook fijn vinden als mensen op je heen netjes zijn. Misschien heb je ooit wel eens een situatie gehad waarbij iemand stonk. Niet echt prettig! Wij geven je wat tips hoe je jezelf het beste hygiënisch houdt.  

Je bed verschonen 

In je bed komen ontzettend veel bacteriën. Wist je dat je in je slaap zo’n halve liter vocht verliest? Daarom is het goed als je minstens 1 keer per week je bed verschoont. Vaker hoeft ook weer niet, maar zo blijft je bed het hygiënist. Ook is het wel zo fris om je matras bij het verschonen om te draaien als je toch bezig bent. Hang ook af en toe je dekbed buiten, om het lekker te laten luchten! 

Was regelmatig 

Regelmatig douchen is een heel belangrijk onderdeel van een goede hygiëne. Te vaak douchen is niet goed voor je, omdat je huid dan kan uitdrogen. Minstens 2 a 3 keer per week is voldoende. Wanneer je je dag fris wilt starten kun je jezelf wassen bij de wasbak! Vergeet ook zeker niet meerdere keren je handen te wassen per dag. Je raakt namelijk op een dag van alles aan. 

Schone kleding  

Veel mensen wassen kleding pas als het begint te stinken, maar dan ben je eigenlijk al te laat! Het beste is om kleding na twee keer dragen in de was te gooien of nadat je gezweet hebt. Je voorkomt zo dat je gaat stinken. Vergeet ook niet om eens een keertje die muts of sjaal in de was te gooien. En wat dacht je van je jas! 

Zorg voor een schone leefomgeving 

Ruim regelmatig je huis om en doe regelmatig de was. Je leefomgeving heeft invloed op je gezondheid en daarbij ook je hygiëne.  

Gebruik een zakdoek 

Hoest en nies altijd met een afgewend gezicht of in een zakdoek en desnoods in de elleboog. Gebruik een tissue voor de mond en gooi deze direct na gebruik in een afvalbak! Dit is niet alleen fijner voor jezelf maar ook voor andere! 

Schone omgeving 

Zorg altijd dat je omgeving waarin je leeft schoon en opgeruimd is. Zoals je huis of je werkplek! Het komt ook netter over bij anderen en het helpt jezelf ook om het schoon te houden. 

Het is goed om op je hygiëne te letten voor anderen en je eigen gezondheid, maar niet overdrijven! 

Sharing is caring