4x Positieve effecten van hardlopen

Hardlopen is ontzettend goed voor je lichaam. Het maakt je gezonder, fitter en gelukkiger. Hoe ideaal is het dat je hardlopen overal kunt doen. Sportkleding en schoenen aan en je bent klaar om te gaan! Hieronder 4 van de vele redenen waarom je zou moeten beginnen met hardlopen. 

Gelukkiger 

Geluk is natuurlijk een relatief begrip. Maar hardlopen verbetert je stemming en nachtrust. Twee belangrijke factoren voor geluk. Daarnaast kun je ‘runners high’ krijgen. Dit is het verslavende geluksgevoel dat hardlopen kan geven. Door het stofje endorfine word je heel blij en zou je nog heel lang door willen gaan. Hardlopen kan je dus een heel opgewekt gevoel geven. Voor veel mensen is hardlopen een moment waarop ze hun hoofd leeg kunnen maken. De stress in het lichaam vermindert, wat heel goed is, omdat stress een belemmerende factor voor geluk is. Al met al maakt hardlopen je dus gelukkiger. 

Afvallen 

Hardlopen is een top manier op af te vallen! Wil je een gezond gewicht behouden of graag iets afvallen? Trek dan je sportschoenen aan en ga naar buiten! Met een snelheid van acht kilometer per uur verbrandt iemand met een lichaamsgewicht van 80 kilo ongeveer 606 calorieën per uur. Hoe hoger het tempo, hoe meer je je conditie verbetert. Je zult er in verhouding niet zoveel meer calorieën mee verbranden. Bedenk wel: afvallen is een combinatie van bewegen en gezond eten. Zorg dus voor een gezond en gevarieerd eetpatroon als afvallen je doel is! 

Voorkomt ziektes 

Hardlopen verkleint de kans op het krijgen van bepaalde ziektes en aandoeningen. Zo loop je minder risico op het krijgen van kanker, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Dit kun je dus gerust een heel groot positief effect noemen. 

Levensverlengend 

Uit onderzoek blijkt dat sporten eigenlijk het beste is wat je kunt doen om met een gezond lichaam oud te worden. Zo blijkt dat aerobe sporten het werkgeheugen, concentratie en mogelijkheid om te schakelen tussen taken verbeteren. Daarnaast is uit onderzoek naar voren gekomen dat mensen die hardlopen een kleinere kans hebben op verschillende ziektes en aandoeningen. 

Sharing is caring