Gezonde gevulde speculaas  

Voor vele mensen is het een jaarlijkse traditie om gevulde speculaas te maken rond de Sinterklaasdagen. Maak aankomende Sinterklaas dit recept; het is niet alleen lekker maar ook veel gezonder dan de gewone gevulde speculaas. Dit recept is gezond genieten! 

Wat heb je nodig? 

Voor de amandelspijs: 

  • 200 gram verse dadels 
  • 200 gram amandelmeel 
  • 1 theelepel citroenrasp 
  • 1 ei (L) 

Voor de speculaas: 

  • 150 gram speltmeel 
  • 50 gram amandelmeel 
  • 75 gram zachte dadels 
  • 2 eetlepels speculaaskruiden 
  • 2 eetlepels appelstroop 
  • 100 gram kokosolie 
  • 60 milliliter amandelmelk 
  • Snufje zout 
  • Halve amandelen (hoeveelheid naar smaak) 

Bereiding

Amandelspijs: 

Week 200 gram dadels ten minste 5 minuten in heet water, giet het af en pureer samen met de citroenrasp tot een fijn geheel. Meng het amandelmeel erdoorheen. Klop een ei los en kneed 3/4e deel door de spijs heen zodat het smeuïger wordt. Verpak de spijsvulling in vershoudfolie en zet het in de koelkast. 

Speculaas:  

Week de dadels voor 5 minuten in kokend water en giet af. Smelt de kokosolie en laat het een beetje afkoelen. Meng de ingrediënten voor de speculaas in een kom tot een deeg. Verpak het deeg met vershoudfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast staan. Verwarm nu de oven voor op 175 graden. 

Pak het deeg uit de koelkast en verdeel het in tweeën (verdeling 60/40). Rol twee grote dunne lappen en gebruik de grootste voor de bodem. De vorm die je kiest maakt niet veel uit, vierkant of rond, het is allebei prima. Verdeel de spijs over de bodem van de bakvorm en leg er de andere lap deeg overheen. Zorg dat de randjes goed dichtzitten, zorg daarom dat je je vingers vochtig maakt met water.  

Besmeer de speculaas met het overgebleven deel van het ei en versier met halve amandelen. Bak de gezonde gevulde speculaas 35 tot 40 minuten in de oven.  

Eet smakelijk! 

Sharing is caring