Gedichtenstress

Lukt het niet met je Sinterklaas gedicht? Ben je helemaal inspiratieloos? Geen zorgen, wij geven je wat tips zodat jij makkelijk een gedicht voor familie of vrienden kan schrijven! 

Voorbereiding 

Schrijf je een gedicht voor een specifiek persoon? Dan is het handig om eerst een kort lijstje te maken met eigenschappen en dingen van wat diegene leuk vindt. Bijvoorbeeld iets wat hij/zij heeft meegemaakt, hobby’s, dieren, houdt van muziek en ga zo maar door. Het gedicht wordt extra leuk als je het persoonlijk probeert te maken. Het voelt goed als een gedicht speciaal voor jou is geschreven. Als je een aantal dingen hebt opgeschreven kun je zo veel mogelijk rijmwoorden proberen te vinden op de woorden, of woorden die daar op lijken. Je kunt ze in een rijmwoordenboek of op internet vinden. Probeer natuurlijk de clichés te vermeiden zoals ‘De Sint zat eens te denken wat hij jou dit jaar weer zou schenken’. Niet iedereen is van nature een dichter, maar probeer creatief te zijn! Wees ook zeker niet bang om humor te gebruiken, want als mensen erom kunnen lachen maakt dat het meteen veel leuker.  

Rijmschema 

De meeste Sint gedichten worden geschreven met het rijmschema AABB. Dat wil zeggen dat je telkens 2 zinnen na elkaar hebt waarvan de laatste twee woorden op elkaar lijken. Dus zoiets als dit: 

A    Sint heeft veel gedichten geschreven 

A    Hij vroeg zich af wat hij jou kon geven 

B    Denkend aan z’n bureau 

B    Bedacht hij voor jou een cadeau 

Dit rijmschema is het makkelijkst, omdat je maar 2 zinnen hoeft te bedenken die samen een geheel vormen. Als je wat meer uitdaging wilt, kun je het rijmschema ABAB gebruiken. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om een gedicht te schijven, maar deze zijn goed om mee te beginnen. Maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf! 

Ritme 

Probeer je gedicht een aantal keer hardop te lezen, zodat je zelf ook goed hoort of de zinnen lekker lopen en probeer natuurlijk niet over je woorden te struikelen. Als je een gedicht voorleest hoort de klemtoon automatisch op de juiste lettergreep te vallen.  

Sharing is caring