Insomnia

Heb jij weleens moeite met in slaap komen en doorslapen? Bij insomnia heb je last van slapeloosheid en is het dus heel moeilijk om in slaap te vallen en uit te slapen. In dit artikel lees je meer over insomnia en over de symptomen, oorzaak en gevolg. 

Wat is insomnia in het kort? 

Insomnia is een slaapstoornis, waarbij mensen moeite hebben met inslapen en doorslapen. Door insomnia kan je ook niet meer dagelijks functioneren. 1 op de 3 mensen heeft weleens last van slapeloosheid, bij 1 op de 10 van deze mensen is sprake van insomnia.Er is pas spraken van insomnia als er minstens 3 nachten per week, 3 maanden lang, sprake is van één van de volgende kenmerken: 

  1. Moeite met inslapen 
  1. Moeite met doorslapen 
  1. Vroeg in de ochtend wakker worden en niet verder kunnen slapen. 

Wat zijn symptomen van insomnia? 

Er is sprake van insomnia als iemand vaak ontevreden is over de kwaliteit en kwantiteit van zijn of haar slaap. Met de kwantiteit wordt de hoeveelheid slaap bedoeld. De persoon vindt zelf dat hij of zij te weinig slaap heeft. 

Om te spreken van een slaapstoornis moet de persoon last hebben van zijn klachten of beperkingen in het dagelijks leven. Gedurende de drie maanden dat de persoon hier last van heeft, heeft hij of zij wel genoeg mogelijkheden gehad om te slapen. Daarnaast zijn de klachten niet te verklaren door een andere slaapstoornis of door lichamelijke problemen, zoals ademhalingsproblemen. Dit is ook niet het gevolg van het gebruik van middelen, zoals drugs of geneesmiddelen. 

Hoe vaak komt insomnia voor? 

Van alle slaapstoornissen is insomnia de meest voorkomende. Ongeveer een derde van de volwassenen heeft weleens te maken gehad met slapeloosheid. Slechts 10 tot 15% vindt daardoor beperkingen in het dagelijks functioneren. 6 tot 10% van de mensen voldoet aan de criteria voor slapeloosheid als een stoornis. Dat laatste houdt in dat die mensen drie nachten per week aanwezig zijn in drie maanden tijd. 

Hoe kan insomnia worden behandeld? 

Een psycholoog kan je een goed leefstijladvies geven met betrekking tot de slaapgewoonten, voeding en de beweging. Slaapstoornissen komen vaak voor in combinatie met depressiviteit, angst of een burn-out. Daarom moet dit ook allemaal worden opgenomen in het behandelplan. Soms wordt er dan slaapmedicatie voorgeschreven om van dit probleem af te komen.  

Sharing is caring