Ingegroeide teennagels voorkomen 

Je voelt een extreme pijn bij je tenen en je hebt een wondje aan de zijkant van je teennagel. Grote kans dat je last hebt van een ingegroeide teennagel. Heel vervelend, maar nu vraag je je vast af hoe voorkom ik dit? In dit artikel lees je meer over wat het is en hoe je het voorkomt. 

Wat is een ingegroeide teennagel? 

Bij een ingegroeide teennagel groeit het puntje van je teennagel in de zijkant van je nagelbed. Door de ingegroeide teennagel raakt je huid ontstoken en krijg je een wondje waar pus uit komt. Het doet zo een pijn dat je niet eens je schoenen of zelfs sokken aan kunt doen, je huid is rood en geïrriteerd. Ingegroeide nagels kunnen aan elke teen voorkomen, maar ze komen het meest voor aan je grote teen. Je kan ingegroeide teennagels krijgen doordat er veel eelt op de huid naast je nagel zit, maar kan ook ontstaan als de vorm van je nagel rond is geknipt in plaats van recht. Andere oorzaken zijn: het wegknippen van de hoekjes van je nagel, aan je nagels peuteren, op te kleine of te krappe schoenen lopen, een vochtige huid niet goed afdrogen, veel zweten of een afwijkende stand van je teen.  

Wat kun je doen tegen een ingegroeide teennagel? 

Heb je inmiddels toch een ingegroeide teennagel te pakken die is gaan ontsteken, dan kun je daar een paar dingen tegen doen: Houd je teen onder een lauwwarme kraan of douche om vuil weg te spoelen, dep je teen en je nagel droog met een zachte, katoenen doek, plak een pleister over je wondje en laat ‘s avonds je nagel aan de lucht drogen. Is de ontsteking na drie tot vijf dagen nog steeds niet weg, dan is het beste advies: neem contact op met je huisarts. Hoe langer je hier mee wacht, hoe pijnlijker het wordt. 

Hoe voorkom je ingegroeide teennagels? 

Het is fijn dat je nu weet wat een ingegroeide teennagel is en wat je ertegen kunt doen, maar wat nog fijner is het voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit te voorkomen. Het is belangrijk dat je je teennagels goed recht afknipt. Het beste is om helemaal niet te knippen, maar te vijlen. Zo zorg je ervoor dat de haakjes direct weggaan en breng je geen beschadiging aan je nagelplaten. Zorg ervoor dat als je uit de douche komt je je voeten altijd goed afdroogt. Draag ventilerende katoenen sokken en draag vooral schoenen die genoeg ruimte bieden aan je tenen. Zowel in de breedte als in de lengte. Daarnaast is het belangrijk dat je goed voor je voeten blijft zorgen. 

Sharing is caring