Elke dag je haar wassen of helemaal niet? 

Je staat onder douche en je wast vaak automatisch al je haar. Vaak heb je haarproducten gebruikt en is je haar vet of hard en wil je dit eruit krijgen. Maar is elke dag je haar wassen nou wel zo goed voor je? In dit artikel lees je hier meer over. 

Wat doet iedere dag wassen met je haar? 

Als je je haar wast met een sulfaatvrije shampoo, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. De sulfaten in de shampoo zorgen ervoor dat de haarschubben open gaan staan, waardoor je haar beschadigt raakt. Je haar wordt dan droog, dof een breekbaar, omdat er vuil en andere dingen in je haar kunnen komen. Daarnaast kan een agressieve shampoo zorgen voor jeuk en schilfers. Zorg er dus voor dat als je je haar vaak wast je een milde shampoo gebruikt. 

Het voordeel van je haar elke dag wassen 

Je hoort vaak alleen dat je haar vaak wassen slecht is, maar toch heeft je haar vaak wassen een aantal voordelen. Zolang je een verzorgde shampoo gebruikt tijdens het wassen kun je je haarstructuur verbeteren. Door het wassen kan je de haarschubben sluiten en de hoofdhuid kalmeren en verzorgen. Aan mensen die echte huidirritaties hebben wordt het zelfs aangeraden om elke dag je haar te wassen. Vaak vinden mensen hun haar ook het mooist als het haar net is gewassen. Het ziet er dan niet vet uit en is vaak, vooral bij mannen, makkelijker in model te brengen. Het heeft dus vooral voordeel op hoe je haar eruit ziet. 

Het nadeel van je haar elke dag wassen 

Bijna alle shampoos bevatten schadelijke en chemische ingrediënten zoals, sulfaat, parabenen en parfum. Die zorgen ervoor dat je haar uitdroogt. 

De natuurlijke oliën worden van je haar en hoofdhuid verwijderd, waardoor je hoofdhuid steeds sneller de behoefte voelt om deze opnieuw aan te maken. Hierdoor neemt de olieproductie in je haar toe en ziet je haar er sneller vet uit, terwijl je haar eigenlijk juist alleen maar droger wordt door veelvuldig shampoogebruik. 

Tips voor elke dag je haar wassen 

Als je je haar elke dag wilt wassen zorg er dan voor dat je een zo natuurlijk mogelijke sulfaatvrije shampoo kiest. Gebruik weinig shampoo en was je haar zeker niet twee keer achter elkaar op dezelfde plek. Vrouwen met lang haar hebben vaak moeite om hun haar in één keer te wassen, zij kunnen bijvoorbeeld eerst de bovenkant wassen en daarna de onderkant. 

Zorg ervoor dat je de shampoo goed uitspoelt. Doe dit met koud water, want hitte kan je haar beschadigen. En mocht je leidingwater veel kalk bevatten: dat is schadelijk voor je haar. Hiervoor bestaan speciale douchekop filters die je erop kan zetten. 

Sharing is caring