Help! Dure tijden en cadeautjes geven 

Mijn moeder is zondag jarig en dus denken we na over een cadeautje. Vanmorgen kreeg ik een appje van mijn schoonzusje “Ik ga niet boven de €25. Samen met een halve tank diesel, komen we boven de €50. Dure tijden”. 

Wat kán en wat wíl je betalen 

Dit was haar antwoord op mijn vraag of we het cadeautje voor mijn moeder haar verjaardag samen geven of ieder voor zich. En voor welk bedrag dan!? 

Ik hou van mijn schoonzusje haar directheid en van het feit dat ze voor zichzelf opkomt en duidelijk aangeeft wat ze wil betalen. Want daar gaat het bij cadeautjes volgens mij om. Wat wíl je betalen! En wat kán je betalen. En dat is voor iedereen anders! 

Om bij ons voorbeeld te blijven: 

Mijn ouders zijn drie weken geleden verhuisd en wonen nu op 6 minuten fietsen bij mij vandaan. Super fijn! Ennnn…. in deze tijd met hoge brandstofprijzen, lekker goedkoop. Dit is niet te vergelijken met de afstand die mijn broertje en schoonzusje moeten rijden. Namelijk 115 km enkele reis, oftewel 230 km heen en weer. 

Je auto rijdt niet op water 

En eerlijk is eerlijk, wat het je kost om heen en weer te rijden, draagt bij aan wat een verjaardag je kost. Net als dat brandstofkosten een onderdeel zijn van je vakantiebudget. 

Dan heb ik nog een broertje. Die woont weliswaar dichterbij, maar daar is het een ander verhaal. Hij rijdt een auto van de zaak! Oftewel, hij hoeft de brandstof niet zelf te betalen. Wat natuurlijk weer niks zegt over hoeveel hij kan en wil uitgeven aan het cadeautje. 

Onze financiële situatie is namelijk totaal anders. Tenminste, dat denk ik! 

In iemands portemonnee kijken 

Want al ben ik financieel coach, ik kan aan iemands gezicht niet zien wat er aan het eind van de maand overblijft of tekort is. En ik weet ook niet of iemand aan het sparen is voor iets dat heel belangrijk voor hem of haar is. Of dat er misschien kosten aan zitten te komen die betaald moeten worden. Of dat er een lening of schuld is die drukt op de financiën. Of, of, of…. 

Dat maakt, behalve als het om mijn klanten gaat, ook helemaal niet uit. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het bewaken van de uitgaven. En dat is best lastig, want we maken de hele dag door keuzes. En de keuzes die we nu, op korte termijn, maken, bepalen wat we later, op lange termijn, aan dromen en wensen kunnen realiseren. Geld kan je namelijk maar één keer uitgeven! 

Wat ik eigenlijk, met heel veel woorden, probeer te zeggen, is “zorg in deze dure tijd en met de feestdagen voor de deur, goed voor je eigen portemonnee”. Maak en bewaak je eigen keuzes. Laat je niet lijden door het bestedingsgedrag van een ander. 

Fijne feestdagen! 

PS: Nieuwsgierig naar hoe je de juiste keuzes op korte termijn, met aandacht voor wensen en dromen op lange termijn, kan maken!? Door overzicht en inzicht in je inkomsten en uitgaven en een goed doordacht spaar- en uitgavenplan. Je spaarplan (lange termijn) en uitgavenplan (korte termijn) geven kaders. Hierdoor weet je vandaag wat je kan en wilt uitgeven, zonder dat je spaardoelen in gevaar komen. 

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik een blog Cadeautjes en gezelligheid. Hierin staat een 9-stappen-plan om ervoor te zorgen dat je binnen budget blijft in de dure decembermaand. 

Hoe doe jij dat? Hoe zorg jij financieel goed voor jezelf in december? Ik ben heel benieuwd. 

Caroline Hertog ~ financieel coach voor als je genoeg verdient, maar niks overhoudt! 

Sharing is caring