5x Black Friday weetjes (An

Black Friday is de dag van de hoge kortingen in winkels en webshops. De dag is in 1981 ontstaan in de Verenigde Staten en daarna overgewaaid naar vele landen. Ook in Nederland is Black Friday een aardig succes te noemen. Lees in dit artikel 5 weetjes over Black Friday. 

De naam Black Friday, waar komt die vandaan? 

Er zijn verschillende meningen over de oorsprong van de naam ‘Black Friday’. In de jaren 50 gebruikte de politie het voor het eerst om te verwijzen naar de grote verkeersdrukte op deze dag. Later kwam de theorie dat de naam is ontstaan doordat veel winkeliers in het zwart komen te staan. 

Hoogtepunt in de middag 

Volgens Google is ’s middags het drukste moment van de kortingsdag. Tussen twee en vier uur is het toppunt. Liever rustig shoppen? Ga dan in ieder geval niet in het midden van de middag. Het beste moment voor rustig winkelen is tussen zes uur en acht uur in de ochtend. 

Sinds 2014 in Nederland 

In 2014 startte de twee winkeliers met Black Friday aanbiedingen. Het jaar daarna waren het er 20 en sindsdien is het enorm gegroeid. Door internet en social media is het alleen maar populairder geworden en is de dag vol korting niet meer weg te denken uit het feestseizoen. 

Veel ziekmeldingen 

Er zijn opvallend veel mensen die zich op Black Friday ziekmelden. Allemaal om geen aanbiedingen mis te lopen. In Amerika en Canada is Thanksgiving, de donderdag voor Black Friday, een nationale feestdag. Door zich op vrijdag ziek te hebben ze een lang weekend. Een andere reden voor de ziekmeldingen is dat veel mensen geen behoefte hebben om op deze drukke dag te werken. De verleiding tot ziekmelden is dus groot. 

Intrede Cyber Monday 

50 jaar later rond 2005 ontstond Cyber Monday. Dit is de tegenhanger van Black Friday. Het start de maandag na Black Friday. Webwinkels adverteren met hoge kortingen voor nieuwe productgroepen als elektronica. Tegenwoordig is het verschil tussen de dagen niet meer zo aanwezig. Er zijn nu gewoon twee kortingsdagen in plaats van één. Een voordeel voor de consument! 

Fit at Home  

Dit jaar hebben wij van Fit at Home ook een leuke Black Friday actie. Klik hier voor de mooie kortingen! 

Sharing is caring