Vaak verslikken, hoe komt het en wat kan je eraan doen? 

Je verslikt je vast wel eens na het eten, maar je vraagt je waarschijnlijk af waarom? In dit artikel leggen wij uitgebreid uit over hoe het komt dat jij je verslikt en wat je eraan kan doen. 

Verslikken 

Wat gebeurt er nou eigenlijk bij verslikken? Wanneer er voedsel in de luchtpijp terecht komt in plaats van in de slokdarm, is er sprake van verslikken. Dit kan je herkennen aan hoesten voor, tijdens of na het slikken. Hoesten zorgt ervoor dat het voedsel weer uit de luchtpijp schiet, zodat het niet in de longen komt. Verslikken kan door verschillende dingen komen. Het kan komen doordat de luchtweg niet goed afgesloten kan worden, maar het kan ook gebeuren als je je tong niet kan bewegen of doordat je niet goed kan voelen waar het voedsel in je mond zit. Als je je regelmatig verslikt is het belangrijk om dit even na te laten kijken door je huisarts. 

Invloed van voeding 

Gladde voeding, zoals vla en yoghurt geeft vaak veel minder problemen dan dunne vloeistoffen en kruimelig voedsel. Dit komt doordat dikke en gladde voedingsmiddelen langzamer naar de slokdarm stromen. Het kan daarom soms ook handig zijn om dunne voedingsmiddelen aan te dikken. Als je hier last van hebt kan je vaak via je zorgverzekering een logopedist krijgen. De logopedist kan je dan een slikonderzoek adviseren over de juiste dikte van voedsel, zodat je veilig kan blijven eten. Een diëtist kan je dan meer vertellen over de juiste dikte van voeding, zodat jij veilig kunt eten. 

Voedingsadviezen 

  • Eet minder voedingsmiddelen met een verschillende samenstelling, want die geven je meer kans op verslikken. Je kan bijvoorbeeld beter een gebonden gladde soep eten dan een dunne soep met vermicelli, stukjes vlees of groente. 
  • Bij sommige mensen kan het helpen om koude maaltijden te eten. 
  • Gebruik ijsblokjes als eten en drinken met een koude temperatuur beter gaat. 
  • Drink en eet niet tegelijk. Zorg er dus voor dat je altijd eerst je eten door slikt voor je een slok drinken neemt. 
  • Eten kost vaak veel inspanning. Neem daarom meerdere kleine maaltijden op de dag in plaats van 3 grote maaltijden. 

Je voeding verdikken 

Er bestaan verschillende poeders die dunne vloeistoffen dikker kunnen maken. Zo kan je genoeg drinken zonder bang te zijn dat je je verslikt. Die zogeheten verdikkingsmiddelen kunnen bij alle vloeibare voedingsmiddelen gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld water, koffie en thee verdikken, maar ook gemalen gerechten, zoals vruchtenmoes. Het voordeel van verdikkingsmiddelen is dat je ze eenvoudig kan gebruiken, niet klonteren en geen smaak hebben. In warme gerechten kan je gebruik maken van de normale bindmiddelen zoals allesbinder of maïzena in plaats van de speciale verdikkingsmiddelen.  

Aan de slag met die verdikkingsmiddelen! 

Sharing is caring