Anticonceptie voor mannen, hoe ver zijn we?

Er zijn tal van anticonceptiemiddelen voor vrouwen op de markt. Maar voor mannen zijn er slechts twee opties. Ze kunnen een condoom gebruiken of zichzelf laten steriliseren. Hoe het komt dat de mogelijkheden nog zo beperkt zijn en hoe men over mannelijke anticonceptie denkt, lees je in dit artikel.

Wat vindt men ervan?

Uit een peiling van 3Vraagt (jan 2021) blijkt dat 81% van de vrouwen tussen de 16 en 34 jaar en 50% procent van de mannen van deze leeftijd vóór een mannelijk anticonceptiemiddel zijn. Aan het animo van jongvolwassenen ligt het dus in ieder geval niet.

Overbevolking

Wereldwijd zijn 40 procent van alle zwangerschappen ongepland. Dit zorgt voor een enorme bevolkingsgroei en kan leiden tot overbevolking. Om deze reden is het meer dan relevant om mannen meer mogelijkheden van anticonceptie te bieden.

Waarom zijn er niet meer anticonceptiemogelijkheden tot dusver?

De biologie van mannen is ingewikkelder dan die van vrouwen. De anticonceptiepil hoeft maar één eicel per maand te blokkeren. Bij mannen moeten er miljoenen zaadcellen geblokkeerd worden. Voor een preventieve werking moet het aantal spermacellen met 90 procent worden verminderd. Hiervoor zijn enorm veel hormonen nodig. Dit zorgt voor heel veel bijwerkingen, uit onderzoek blijkt dat het kan leiden tot een lager libido, impotentie, gewichtsproblemen en in enkele gevallen onvruchtbaarheid. Deze bijwerkingen worden veroorzaakt door een daling van het testosterongehalte na inname van de pil.

Een andere reden waarom er tot op heden geen anticonceptiepillen of bijvoorbeeld een gel op de markt zijn, is simpelweg geld. Onderzoek naar anticonceptiemogelijkheden is ontzettend duur en farmaceutische industrie lijkt weinig vertrouwen te hebben in de markt van mannelijke anticonceptiemethoden.

Hoe staan we ervoor qua ontwikkeling?

Ondanks de dure onderzoeken zijn wetenschappers tegenwoordig toch bezig met het ontwikkelen van een mannenpil, gel en niet-hormonale injectie. De onderzoeken zijn echter nog in het experimentele stadium, mogelijke methodes zullen in de aankomende jaren getest worden. Het zal dus nog een tijd duren voordat mannen het recept van de pil kunnen ophalen.

Sharing is caring