Zo wakker je het vuur aan! 

Veel stellen hebben nauwelijks nog tijd voor elkaar. Ze zijn druk met werk, kinderen, allerlei verplichtingen en het huishouden. Onderzoek wijst uit dat koppels tegenwoordig vaak minder dan tien minuten echt tijd voor elkaar hebben. Dan heb je beide na een lang weekend en is er eindelijk weer wat tijd voor elkaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je na een lang weekend samen weer goed contact met elkaar hebt? Wat kan je doen om dit gevoel ook na jullie heerlijke weekend samen vast te houden? Hieronder lees je tips over wat je kunt doen om in je vrije tijd in je relatie te investeren en het daardoor ook spannend te houden. 

De emotionele bankrekening  

Iedere relatie kent z’n ups en downs. Die downs zijn veel beter te verwerken als die zogeheten emotionele bankrekening flink in de plus staat. Deze emotionele bankrekening kun je zien als een buffer die zo vol zit met liefde, positiviteit en vertrouwen dat een mindere periode niet zo hard aankomt. Tegenslagen, teleurstellingen, ruzies en nog veel andere moeilijkheden in je relatie kunnen zorgen voor het teruglopen van het saldo. Wanneer het saldo minder wordt zul je merken dat er meer irritaties en ruzies gaan ontstaan. Genoeg redenen om keihard te werken om je saldo hoog te houden, zodat je leuke dingen kan doen in je vrije tijd om de relatie leuk, maar ook spannend te houden.  

2 tips om tijdens een lang weekend samen, nieuw leven te blazen in je relatie 

  1. Werk aan perspectief en plezier in de relatie 

Een goede relatie bestaat uit 2 aspecten: plezier en perspectief. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je plezier hebt in je relatie. Maar dat is niet genoeg, want als je alleen maar plezier kan hebben en je geen diepe gesprekken kan voeren gaat de relatie niet werken. Daarom is perspectief het andere belangrijke aspect, perspectief gaat over de toekomst. Denk aan gesprekken over doelen die je graag wilt bereiken of plannen die je samen wilt uitvoeren. 

Plezier maken tijdens jullie lange weekend komt vast wel goed, maar werk je ook aan jullie perspectief? Nu heb je er de tijd voor! Denk niet alleen aan plezier, maar open het gesprek waar je thuis niet aan toe komt. Stel je partner vragen die echt over jullie toekomst gaan, zoals: ‘’ waar zie jij jezelf over vijf jaar?’’, ‘’ Wat zou je doen met je leven als je nu alle mogelijkheden en geld had?’’, ‘’ Wat vinden we er zo belangrijk aan dat we er bewust meer energie in gaan stoppen?’’ Laat elkaar uitpraten en luister goed naar elkaar en ga niet in discussie over de antwoorden die je elkaar geeft, ook als het antwoord een beetje moeilijk is. Als je partner een half jaar alleen op reis zou willen, voel je je misschien een beetje aan de kant gezet. Maar het verlangen is er nou eenmaal, als jij daar negatief op reageert wordt het alleen maar erger en krijg je negativiteit terug. 

  1. Keer terug naar het begin van de relatie 

In elke relatie heb je drie fases: een begin, het midden en het einde. In het begin zijn jullie smoorverliefd en investeren jullie alle tijd aan elkaar, zeggen de hele dag lieve dingen tegen elkaar en kunnen niet van elkaar afblijven. In het midden van de relatie kan het dat je irritaties aan elkaar krijgt. In deze fase begint alles gewoon te worden en ga je je irriteren aan de kleinste dingen die je in het begin prima vond. In deze fase probeer je nog het op te lossen en er samen goed uit te komen. En de laatste fase is het einde, in deze fase beginnen de irritaties vaak groter te worden en kom je er maar lastig uit. Dit leidt in veel gevallen tot einde relatie. De laatste fase wil je natuurlijk voorkomen. Probeer daarom terug te keren naar het begin van de relatie en alle leuke dingen te doen die je vroeger samendeed.  

Sharing is caring