Zo leer je ‘nee’ zeggen!

‘Nee’ zeggen. Voor veel mensen blijft het een issue. Iemand niet teleur willen stellen, hopen dat mensen je mogen: het zijn redenen om ‘ja’ te zeggen. Maar soms moet je voor jezelf kiezen. Jij weet tenslotte wat het best voor je is. En wist je dat ‘nee’ kunnen zeggen je meer zelfvertrouwen geeft? Dat je relaties beter worden? Dat je meer tijd hebt? Ja, het is echt zo! Lees in dit artikel hoe je ‘nee’ moet zeggen. 

Koop tijd 

Eerst moet je je bewust zijn van je reflexen. Met een automatische ‘ja’ geef je jezelf geen denktijd en met een ‘nee’ zullen sommige mensen je asociaal vinden. Verander daarom je strategie en koop tijd. Zeg tegen iemand dat je er op een ander moment op terugkomt. Op deze manier vermijd je een instinctief antwoord. Daarnaast zorg je ervoor dat je voldoende tijd hebt een besluit te nemen dat bij jou past. Een extra voordeel is dat je dat je alvast kan voorbereiden hoe je de eventuele ‘nee’ gaat brengen. 

Verschillende manieren van ‘nee’ zeggen 

Uitgestelde ‘nee’ 

Vertel iemand dat je op het moment geen tijd hebt, maar dat ze vrij zijn er later een keer op terug te komen. De uitgestelde nee is perfect als je veel moeite hebt met nee zeggen. Op deze manier kun je in ieder geval gemakkelijk duidelijk maken dat het op het moment niet uitkomt. 

Empathie 

Empathie is heel belangrijk voor een goede communicatie. Verplaats je dus in degene die iets van je vraagt. Probeer de situatie te begrijpen en te bekijken vanuit zijn of haar ogen. Vertel dat je de vraag goed begrijpt, maar dat je helaas ‘nee’ moet zeggen. 

Vriendelijk bedanken 

Je kunt beginnen met iemand te bedanken voor het vertrouwen in jou. Dit laat zien dat jij graag helpt, alleen dat het nu helaas niet gaat.  

Alternatieve oplossing 

Vaak, vooral werk gerelateerd kun je iemand ook helpen door hem/haar in contact te brengen met iemand die jij kent. Op deze manier is degene die je iets vraagt toch geholpen. Door mee te denken met een oplossing laat je zien dat je iemand serieus neemt en bewust bent van zijn/haar behoeften. 

‘Nee’ 

Soms moet je hard zijn en heel simpel maar duidelijk met ‘nee’ antwoorden. Dit kan lastig zijn, maar in sommige situaties is het nodig. Bijvoorbeeld als iemand maar blijft aandringen, in dit geval heb je al meermaals uitgelegd dat het jou niet gaat lukken hetgeen wat van je gevraagd wordt te doen. Je komt hiermee niet per se aardig over, maar je bereikt wel wat je wilt. Nee is het antwoord. 

Geen schuldgevoel en blijf bij je besluit 

Het is belangrijk dat je weet dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je ‘nee’ zegt. Dat voelt wellicht wel zo en het is moeilijk om dat gevoel niet te hebben. Maar weet dat het niet terecht is. Je hoeft jezelf namelijk niet te verantwoorden voor een ‘nee’. Mensen kunnen er wat van vinden, maar maak de beslissingen die voor jou nodig zijn. Je bent zelf baas over je keuzes.  

Sharing is caring