Wat zijn gezonde relaties? En hoe creëer je ze… 

Ja, wat zijn eigenlijk ‘gezonde’ relaties en waarom noemen we ze zo? 

Als we het over gezondheid hebben, denken we in eerste instantie meestal aan lichamelijke gezondheid. Dingen als gezond eten, genoeg bewegen, slapen en er geen schadelijke gewoontes op nahouden. Maar gezondheid gaat over veel meer dan dat. Zo is er bijvoorbeeld ook nog mentale gezondheid. Dat gaat over hoe je je voelt, of je kampt met verdriet, angsten, sombere gevoelens, onzekerheden een laag zelfbeeld, onverwerkte gebeurtenissen, boosheid, een kort lontje, etc. In onze westerse samenleving benaderen we die twee soorten nog geregeld als twee aparte dingen, terwijl ons hoofd weldegelijk in verbinding staat met ons lichaam. Ze zijn daarom onmogelijk los te koppelen, als je tenminste wilt blijven leven 😉 En als we ervanuit gaan dat ons lichaam en hoofd, onderdeel uitmaken van eenzelfde systeem, namelijk dezelfde persoon, dan begrijpen we een stuk beter wat de invloed ervan is op de twee gebieden. 

Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je boos bent, je hele lichaam meedoet? 

En dat wanneer je iemand aanraakt, je na 6 seconden al minder stress ervaart in je lijf? Of dat je een heftige ruzie kunt stoppen als je allebei op je rug op de grond gaat liggen en elkaar hand vasthoudt? Je kunt dan namelijk onmogelijk boos blijven. Probeer het maar eens. Er zijn nog talloze voorbeelden te geven waardoor je met je hoofd je lijf kunt beïnvloeden en andersom. Wat heeft dat dan te maken met gezonde relaties, zal je je misschien afvragen. 

Nou, wanneer een relatie goed voelt, je je veilig en geborgen voelt bij de ander, er voor elkaar bent als je elkaar nodig hebt en elkaar ziet en neemt zoals je bent, zonder de ander te willen veranderen, dan heeft dit een groot, positief effect op niet alleen je mentale maar ook op je fysieke gezondheid. Het maakt namelijk dat je je beter kunt ontspannen, meer geluk ervaart, creatiever bent, meer open en empathisch kunt reageren naar anderen. En dat maakt dat je je op een dieper niveau met een ander kunt verbinden en veerkrachtiger bent, zodat je het leven beter aankunt wanneer je te maken krijgt met tegenslagen.  

Helaas gaat dat niet altijd zo makkelijk. Soms zijn er triggers, druk je op elkaars zere plekken of kom je in conflicten of gedoe terecht waar je niet zomaar uitkomt. Gelukkig is er een heleboel in te leren en kan iedereen daar stappen in maken. Liefdevolle, gezonde relaties gaan namelijk niet vanzelf, maar creëer je samen. 

In mijn praktijk werk ik daaraan met EFT (Emotionally Focussed Therapy), een manier waarop stellen leren verbinden met elkaar op emotioneel niveau. Je krijgt daarmee belangrijke inzichten, tips en tools aangereikt die je helpen om niet meer in Duivelse Dialogen terecht te komen. Daarmee bedoelen we ruzies, conflicten of een koude oorlog waar je samen steeds weer in terechtkomt. Wanneer je relatie te vaak of al lang in zwaar weer verkeert, loopt je relatie schade op. En dat heeft ook een effect op je gezondheid. Want je niet fijn, gewaardeerd, gezien en veilig voelen zorgt voor een verlies aan (emotionele) verbinding en veroorzaakt stress. En wanneer je veel stress ervaart lukt het niet goed om op een manier te communiceren waarbij je echt luistert en rekening kunt houden met elkaar behoefte en gevoelens. Je kunt zo in een negatieve spiraal terechtkomen. 

Daarbij zorgt stress dat het stofje cortisol vrijkomt. Daarmee maak je adrenaline aan, en dat brengt je in een acute staat van alertheid. Ooit heel handig zodat je meteen kunt handelen als er gevaar is, maar tegenwoordig zit het je eerder in de weg. Want bijna alle energie in je lichaam gaat dan naar ‘het klaarstaan om te handelen’ en niet naar de rest van je lichaam, zoals je spijsvertering of je immuunsysteem die je lichaam gezond houdt. Stress heeft dus een groot effect op je relatie, je lichaam en je leven. En omdat relaties de grootste impact hebben op je leven, is het extra belangrijk om ze gezond te houden.  

Het hoeft heus niet altijd goed te gaan en het is heel normaal dat je mindere periodes meemaakt in je relatie. Een relatie is namelijk blijvend in ontwikkeling en af en toe een beetje stress kunnen we best hebben, maar blijf er niet te lang mee doorlopen en zoek er hulp bij als je er zelf niet uitkomt. 

Anne-Brit Voorn 

RelatiePartners.com 
TheCoachingPartners.nl 

Sharing is caring