Food for thought 

Je hersenen zijn de spil van je hele bestaan. Zonder je hersenen zouden alle functies en processen in je lichaam stil staan. We weten al langer dat te veel schermtijd en stress een negatieve invloed hebben op je brein. En dat sporten en ontspanning de belangrijkste adviezen zijn voor gezonde hersenen. Toch is er daarnaast nog iets dat veel invloed heeft: gezond eten en drinken!  

Water 

Water, water en nog eens water. Je brein bestaat ongeveer 80% uit water. Het heeft veel zuurstof nodig om optimaal te kunnen werken. Water levert dit zuurstof aan het brein en voert daarnaast de afvalstoffen af. Een goed gehydrateerd brein bevordert je geheugen, concentratie en steming. Reden genoeg dus om de dag te starten met een heerlijke kop kruidenthee en minstens 2 liter water per dag te drinken.  

De juiste vetten 

In je hersenen zitten miljoenen zenuwcellen die voornamelijk bestaan uit vet. Deze cellen communiceren onderling met elkaar. Om de communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen, zit er een vettig laagje om de uitlopers heen, genaamd myeline. Dit vettige stofje hou je in goede conditie door omega 3 te nemen. Het is daarom belangrijk om elke week een keer vette vis te eten, zoals makreel, haring of zalm. Maar ook het regelmatig eten van noten, zoals walnoten, doet wonderen.  

Gezonde koolhydraten  

Koolhydraten geven energie, om precies te zijn: glucose. Glucose is een onmisbare brandstof voor het functioneren van je lichaam en dus je brein. Maar liefst 20% van je totale brandstof verbruik, gaat op aan je brein. Het binnenkrijgen van gezonde koolhydraten is dus onmisbaar. Ga voor volkoren producten zoals zilvervliesrijst en vergeet vooral je fruit en groente niet. Zoete aardappelen, broccoli, bananen en appels: je brein is er dol op!  

Eiwitten 

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor je neurotransmitters. Neurotransmitters brengen prikkels over van de ene zenuwcel naar de andere. Waardoor je brein een seintje krijgt als je bijvoorbeeld een te hete kop thee vastpakt. Er zijn twee soorten aminozuren: essentiële en niet-essentiële. De niet-essentiële aminozuren maakt je lichaam niet zelf aan, maar krijgt je lichaam binnen door voeding. Zet brood, peulvruchten, noten, paddenstoelen, vlees, vis en/of eieren dus maar op het menu.   

Vitamines en mineralen 

Alle vitamines en mineralen helpen verschillende organen in je lichaam goed te werken. Voor het brein zijn vitamines B, C en E belangrijk. Vitamine B heb je nodig voor de aanmaak van neurotransmitters, het aminozuur GABA en ondersteunt je algemene hersenfunctie. Vitamines C en E zijn super antioxidanten die de schade aan de hersenen door vrije radicalen helpen te beperken.  

Het mineraal magnesium verlaagt je cortisolniveau, dit is het stresshormoon. Daarnaast bevordert het een goede prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen. De mineralen Zink, jodium en ijzer zijn belangrijk voor de ontwikkeling en werking van de hersenen. Wat vooral belangrijk is tijdens de groei van een kind.  

Een gevarieerd menu zorgt ervoor dat je deze vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgt. Wanneer je vegetarisch of vegan eet, is het verstandig om, in overleg met een deskundige, extra supplementen zoals vitamine B12 te slikken, zodat er hiervan geen tekort ontstaat.  

Sharing is caring