Krijg ik voldoende slaap? 

Je bent soms in de ochtend misschien heel moe op werk of school en ziet dat anderen wel de energie hebben. Nu denk je misschien slaap ik wel genoeg? Waarschijnlijk niet. In het artikel vertellen we je meer over hoeveel slaap je eigenlijk nodigt hebt. 

Hoeveel uur slaap heb ik nodig? 

Je bent heel erg moe in de ochtend en je bent niet voorruit te branden. Dit is vaak een teken dat je slaaptekort hebt. Volwassenen (18+) hebben 7.5 uur slaap nodig en mensen onder de 18 hebben zelfs 8 uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Veel mensen denken dat 6 of 7 uur ook prima is, maar een uurtje of zelfs een half uur kan er al voor zorgen dat je heel erg vermoeid bent. Dit zijn natuurlijk cijfers voor de gemiddelde persoon. De ene persoon heeft genoeg aan een nacht van 6 uur en de ander kan doodmoe zijn na 9 uur slaap. 

Het is dus belangrijk om te kijken of je verschijnselen hebt die te maken hebben met slaaptekort en op die wijze te achterhalen of je wel voldoende slaapt. 

Wat zijn de gevolgen van slaaptekort? 

Nu denk je misschien af en toe een beetje moe zijn kan niet zoveel kwaad, maar dit ligt toch echt anders. Dit is een eyeopener want van slecht slapen kan je ziek worden. Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten. Dit zijn toch behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen, die amper onderdoen voor de gevolgen van roken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je langer zonder eten en drinken kan dan zonder slaap. Naast dat slaaptekort gevaarlijk is heeft het ook invloed op je productiviteit. Op je werk ga je merken dat je niet doet wat je normaal kan doen. Sporten wordt ook een stuk lastiger als je slaaptekort hebt. Na een klein stukje hardlopen of fietsen kan je al hartkloppingen krijgen en na inspanning krijg je het koud terwijl je normaal na het sporten juist warm bent. 

Powernap & Fit 

Ben jij wel eens moe in de middag? Dan is een powernap wat voor jou! Een powernap is een klein dutje overdag om je concentratie en energie weer terug te brengen. Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar powernaps en de resultaten blijken zeer positief. Nu vraag je je vast af hoe laat moet ik een powernap doen en hoe lang. Als je tussen 7-9 opstaat is de beste tijd voor een powernap tussen 13 en 15 uur.  

De ideale tijden voor een powernap zijn als volgt: 

10-20 minuten: Wil je snel wat extra energie krijgen? Zorg er dan voor dat je max 20 minuten slaapt. Je slaapcyclus bestaat uit meerdere fasen. In de eerste fase val je in slaap. In de tweede fase kom je in een lichte slaap. Na 20-30 minuten kom je in een diepe slaap, zorg er daarom voor dat je binnen 20 minuten ontwaakt. 

60 minuten: Wil je je geheugen opfrissen? Slaap dan ongeveer 60 minuten. Het blijkt dat je hierdoor feiten, namen en gezichten beter kunt onthouden. Een nadeel van 60 minuten slapen is dat je ontwaakt uit je diepe slaap, waardoor je je kort daarna nog vermoeid kan voelen. 

90 minuten: Heb je de mogelijkheid om nog langer te slapen? Kies er dan voor om 90 minuten te slapen. Hiermee heb je de gehele slaapcyclus doorlopen, waardoor je lichaam weer helemaal opgeladen is. 

Sharing is caring