Narcisme

Te pas en te onpas hoor ik erover en word er gewoon naar van!
Wanneer iemand liegt of in scheiding ligt – de ander is een narcist.
Wanneer er sprake is van mishandeling – de ander is een narcist.
De andere partner lijkt wel, bijna standaard, uitgemaakt voor narcist.

Liegen

Maar laten we het even een beetje uit elkaar trekken. Liegen zie je vaak bij mensen met een narcistische persoonlijkheid maar niet iedereen die liegt is een narcist. Pathologisch liegen is meestal een onderdeel van een persoonlijkheidsstoornis zoals een antisociale persoonlijkheid. Wanneer de pathologische leugens overdreven worden is er wel vaak sprake van een narcistische persoonlijkheid. Dat gaat dan ook nog eens veel verder want mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontkennen ook vaak woorden die wél gezegd zijn en overtuigen daarnaast ook vaak nog eens mensen in de omgeving met leugens, om hun eigen verhaal kracht bij te zetten, om op die manier het tegen het slachtoffer te gebruiken. Daarnaast vind er ook nog vaak projectie plaats dus de persoon met de narcistische persoonlijkheidsstoornis beschuldigd de ander ervan van wat ze zelf eigenlijk doen met als redenen om hun eigen misstappen te verbloemen. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Ze zijn mooie verhalen vertellers.

Het nare is dat ze er niet wakker van liggen wanneer ze betrapt worden op een leugen en kunnen de spreekwoordelijke banaan ook nog eens recht praten. Het is zelfs zo erg dat ze vaak doorgaan totdat de ander aan zichzelf gaat twijfelen en op die manier, wanneer het maar vaak genoeg gebeurt, leert de ander af om op zijn of haar intuïtie te vertrouwen. Vergis je niet in hoeveel schade dit aan de ander aanricht.

De impact

Het komt voor in relaties tussen partners maar ook na het beëindigen van de liefdesrelatie. Ook in families, de media, het bedrijfsleven of in de zorg komt dit voor. Doordat je steeds vaker aan jezelf gaat twijfelen verandert het zelfbeeld. Doordat je, als gevolg hiervan, wiebeliger wordt zul je op een willekeurige ander zelfs ongeloofwaardig over kunnen komen.

Hopelijk geeft dit je nu inzicht in dat de impact op de ander zeer groot en zelfs verwoestend kan zijn. Het verliezen van de eigen identiteit is eerder regel dan uitzondering.

En stel je eens voor wat het met iemand doet die vroeger op school gepest is, in het gezin van herkomst niet gezien werd (door ziekte van een gezinslid bijvoorbeeld), daarna trouwt en kinderen krijgt, de andere partner gaat vreemd en verlaat het gezin met of zonder kinderen. Vervolgens loopt de persoon in kwestie een nieuwe potentiële partner tegen het lijf. In deze relatie word je gezien, doe je er opeens toe en word je zelfs bijna op handen gedragen, mooie verhalen krijg je te horen misschien zelfs wel te mooi om waar te zijn maar eindelijk doe je er toe. Je staat bovenaan op zijn ‘to do’ lijstje. Het leven lacht je toe en vervolgens blijkt dit een narcistische persoonlijkheid. Dat zie je niet meteen! Daar gaan vele jaren overheen en je groeit erin mee. Wat voor schade wordt er dan aangericht? Kun je hier nog los van komen?

Het antwoord is: ‘JA’.

Je bent zo gewend om vanuit de ervaringen uit het verleden te reageren, vanuit je onbewuste brein. En juist dat is waar hypnotherapie en hypnose mee werkt. Er is een oplossing. Durf je het aan?

Veel liefs,

Belinda




Sharing is caring