Zitten er te veel bestrijdingsmiddelen in rozijnen?

Vooral kleine kinderen zijn er dol op, even een doosje rozijnen als snelle snack voor je peuter ideaal toch? Naast dat kinderen er gek op zijn vinden volwassenen ze ook lekker en denk eens aan bijvoorbeeld een krentenbol. Ook al gevuld met rozijnen. Ze smaken heerlijk zoet en zijn tegelijkertijd niet superongezond. Maar de redactie vertelt je graag het volgende over de bestrijdingsmiddelen in rozijnen!  

Een cocktail aan bestrijdingsmiddelen 

Door sommige websites werden de bestrijdingsmiddelen in rozijnen zelfs een cocktail aan bestrijdingsmiddelen genoemd. De NVWA toonde namelijk veel verschillende bestrijdingsmiddelen aan op rozijnen. Natuurlijk zijn er richtlijnen wat betreft het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar waar nog niet alles over bekend is het mengen van bestrijdingsmiddelen met elkaar, welk effect dat precies op de gezondheid heeft.  

Bestrijdingsmiddelen worden overal gebruikt 

Rozijnen worden in dit artikel uitgelicht maar het is goed om te onthouden dat elke andere groente en/of fruitsoort bespoten wordt met bestrijdingsmiddelen. Behalve biologische voeding, maar dat is niet voor iedereen favoriet omdat het gewoon een stuk duurder is. Zolang je niet te veel bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt is wel onderzocht dat de gezondheidsvoordelen van het groente/fruit opweegt tegen de mogelijke gezondheidsnadelen van de bestrijdingsmiddelen. Het is dus belangrijk te onthouden dat rozijnen hier niet uniek in zijn.  

Kun je nog rozijnen eten?  

De volgende vraag is nu of rozijnen nog wel veilig te eten zijn. Een feit blijft dat je jouw kind en jezelf en liefst zo min mogelijk wil voeden met bestrijdingsmiddelen omdat het chemisch is. Logisch dat je er zo min mogelijk van binnen wil krijgen, het kan namelijk negatieve effecten op de gezondheid hebben. Het is vooral belangrijk om ook hier het advies ‘alles met mate’ te onthouden. Af en toe een paar rozijnen moet best kunnen maar eet het niet te vaak daarnaast is het beste natuurlijk om biologisch te eten. En heel fijn want biologische rozijnen bestaan ook!  

Sharing is caring