Zwanger en meer afscheiding, dit is hoe het zit! 

Misschien ben je zwanger, wil je graag zwanger worden of ben je al eens zwanger geweest. Het is niet gek dat je tijdens een zwangerschap last hebt van meer afscheiding. De redactie legt je hieronder uit hoe dat zit! 

Meer afscheiding tijdens de zwangerschap  

Meer afscheiding tijdens de zwangerschap is eigenlijk heel erg logisch. Je afscheiding zal meer zijn dan dat het normaal is. Vaak is het ook zo dat hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je hebt. Wel is de afscheiding tijdens je zwangerschap vaak dunner en wateriger. Deze afscheiding is meestal niet schadelijk.  

Aan het einde van de zwangerschap  

Wanneer je aan het einde van je zwangerschap komt verwarren sommige vrouwen de afscheiding nog wel eens met vruchtwater. Toch zit er een groot verschil tussen deze twee. Vaginale afscheiding kan namelijk net als vruchtwater waterig zijn maar ondanks dat blijft het altijd wittig. Vruchtwater is daarentegen niet wittig. Dat is helder en kleurloos, wel kunnen er soms witte vlokken inzitten. Bij twijfel kan het een goed idee zijn om je verloskundige voor de zekerheid te bellen.  

Waarom heb je meer afscheiding tijdens je zwangerschap?  

De reden dat je meer afscheiding verliest tijdens je zwangerschap is omdat er tijdens je zwangerschap meer bloed naar je bekkengebied stroomt. Hierdoor worden de slijmvliezen extra aan gesport dit zorgt ervoor dat je meer last hebt van vaginale afscheiding.  

Is er iets aan te doen en moet ik naar de dokter?  

Aan vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap is helaas niet zoveel te doen, het hoort er nou eenmaal bij. Meestal is de afscheiding niet schadelijk, maar gedraagt het zich anders, twijfel je? Of verlies je daarnaast ook bloed tijdens de zwangerschap dan raden we je altijd aan even de verloskundige of de huisarts te bellen. Zodat andere mogelijke oorzaken uitgesloten kunnen worden.  

Sharing is caring