Kweekvlees, wat is het en is het goed? 

Het is niet gek als je er nog nooit van hebt gehoord maar kweekvlees bestaat toch echt. Hieronder vertellen we je het wat het is, hoe het gemaakt is en of het goed is voor mens en natuur! 

Kweekvlees 

De naam zegt het al maar kweekvlees is een soort vlees/product wat wordt gekweekt. Dit gebeurt in een laboratorium en het wordt gekweekt van stamcellen van dieren. Waar we normaal het vlees van eten nadat een dier geslacht is. Kweekvlees kan dienen als een alternatief voor vlees. Het is nu nog niet te koop maar de plannen voor de toekomst liggen er zeker al.  

Is het dan vegetarisch en veganistisch?  

Ondanks dat het wordt gemaakt uit de stamcellen van dieren en er dus niet direct een dier voor geslacht hoeft te worden zou je kunnen aannemen dan het veganistisch of vegetarisch is. Maar dit is zeker niet zo helaas. Kweekvlees ontstaat namelijk door het wegnemen van cellen uit een levend dier, deze worden dan vervolgens op een laboratorium gekweekt.  

Is het ongezonder dan echt vlees?  

Of kweekvlees echt ongezonder is dan echt vlees is lastig te concluderen. In principe wordt het gemaakt op basis van dierlijke cellen. Daarom zou het logisch zijn dat het niet gezonder of ongezonder is als normaal vlees. De kanttekening is wel dat het toch bewerkt is, het is gemaakt in een laboratorium. Het is daarom geen natuurlijk product wat het ongezonder kan maken.  

Waarom is er kweekvlees?  

Je vraagt je misschien af waarom er kweekvlees is? Want waarom zouden we dingen in een laboratorium gaan doen als het niet nodig is? Logisch dat je dit je afvraagt. De reden dat kweekvlees in het leven is geroepen is omdat het duurzamer moet zijn en een oplossing moet bieden voor het vleesgebruik in de toekomst. Zoals je misschien al weet is de productie van vlees ontzettend belastend voor het milieu. Daarom moet kweekvlees daarvoor de oplossing bieden, of het dat echt doet valt nog maar te betwijfelen.  

De voor nu beste oplossing is dat iedereen wat minder vlees en zuivel zou eten en drinken. Af en toe wat meer plantaardig eten kan namelijk super gezond zijn en daarnaast draag je op een positieve manier aan het milieu bij.  

Sharing is caring