Betekent zweten dat je meer calorieën hebt verbrand

 
Zweet je flink tijdens je work-out dan heb je er waarschijnlijk een intense sessie opzitten. Maar zijn er dan meer calorieën verbrand. Dat zou natuurlijk wel mooi zijn zonder dat je er veel extra moeite voor hoeft te doen. Vind je niet? 

De functie van zweten  

Zweet wordt gevormd in je zweetkliertjes. Ze krijgen de signalen van de zenuwen in de huid die de temperatuur waarnemen. Dat doen ze zodra jij het te warm krijgt. Je lichaamstemperatuur komt dan boven de 37 graden uit. Zweet zorgt ervoor dat de warmte wordt afgevoerd en je lijf zo afkoelt.  

Effectieve training 

Helaas, zweten heeft vrij weinig te maken met de effectiviteit van je training. Zweten is simpelweg de manier waarop je lichaam je afkoelt. Hoeveel je zweet verschilt per persoon. Hoeveel je zweet zegt dus niks over hoe hard je traint, helaas geen goed nieuws het verbrandt dus geen extra calorieën.  

Warmte is goed 

Zweten verbrandt geen extra calorieën, wel kan bewegen in een warme omgeving nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan hot yoga ook wel bikram yoga genoemd. Bij deze vorm van yoga ben je in een ruimte van ongeveer 40 graden. En of je gaat zweten. Je lichaamstemperatuur stijgt met als gevolg dat je verbranding versnelt. Het is een groot voordeel maar je moet ook zeker opletten. Je kan makkelijk uitdrogen of oververhit raken door al die warmte. 

Hydrateren 

Let op; als je veel zweet, door de warmte verlies je veel vocht. Het is dan ook belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Zorg er daarom voor dat je voldoende drinkt. Voor een volwassene is dit minimaal twee liter water per dag. Heb je hier moeite mee? Neem dan overal een fles water mee naar toe of eet een extra waterijsje tijdens warme dagen.  

Sharing is caring