Hoe gezond zijn de vleesvervangers?  

Vleesvervangers zijn tegenwoordig steeds populairder, je hebt vegetarische varianten van de hamburger, saté, de gehaktbal en shoarma. Je kunt het eigenlijk zo gek niet meer bedenken of er is een vega variant van. Vegetarisch wordt eigenlijk altijd direct met gezond geassocieerd, maar is dit eigenlijk wel terecht? We vertellen het je hieronder!  

Eiwitten  

Onbewerkt vlees is gezond omdat het vaak naast de vitaminen ook veel eiwitten bevat. Dat is een van de redenen dat mensen vlees eten. Opvallend is dat de meeste vleesvervangers op basis van soja gelukkig ook hoog in eiwitten zijn. Wanneer je een vleesvervanger op basis van groente hebt is die meestal minder hoog in eiwitten.  

Veel toegevoegd zout en suiker?  

Ondanks dat er vaak wordt beweerd dat vleesvervangers veel toegevoegd zout en suiker bevatten, is dit niet altijd terecht. Het is geen fabel dat vleesvervangers vaak toegevoegd zout en suiker bevatten. Maar als je goed op let bij het kopen valt het gelukkig bij de meeste enorm mee.  

Het is en blijft wel bewerkt  

Een ander nadeel van vleesvervangers is dat het bewerkt voedsel is, bewerkt voedsel is in de meeste gevallen een stuk ongezonder dan onbewerkt voedsel. Om een vegetarische hamburger te maken zijn er behoorlijk wat processen nodig die niet natuurlijk zijn. Deze kritiek valt daarom niet te ontkennen. Meestal wordt er gezegd dat gezond voedsel niet meer dan 5 ingrediënten bevat. Bij de meeste vleesvervangers is dit echter wel zo. Dit kan dus zeker een reden zijn om toch te kiezen voor onbewerkt echt vlees.  

Conclusie 

Om direct een ja of nee antwoord te geven op de vraag of vleesvervangers gezond zijn is eigenlijk niet mogelijk. Er zijn ontzettend veel soorten vleesvervangers en deze verschillen ook ontzettend in de mate van gezondheid. Wil je een gezonde vleesvervanger serveren? Kies er dan voor een met zo min mogelijk zout, suiker en andere toegevoegde bewerkte producten.  

Sharing is caring