Liggen er misleidende zogenaamde gezonde voedingsproducten in de supermarkt?  

Tegenwoordig kan je het eigenlijk zo gek niet meer bedenken, of er is ook een groente en fruit variant van. Broccoli rijst, bieten raps, groente pannenkoekenbeslag, groente snoepjes, of snoep op basis van fruit. Zijn ze echt zo gezond? Of zijn ze eigenlijk alleen maar misleidend.  

Sommige zijn zeker wel gezond 

Het is alvast belangrijk om de titel niet direct alleen maar te bevestigen, want dat zou oneerlijk zijn sommige producten waar groente of fruit in verwerkt is zijn zeker wel gezonder. Maar dit geldt niet voor alle producten op dit gebied. Daarom willen we je graag vertellen waar je op moet letten, zodat je voor de goede varianten kunt kiezen.  

Waar je niet voor moet kiezen!  

We beginnen met producten waar jij je vooral niet toe moet laten misleiden. We zien tegenwoordig veel snoepsoorten op de markt, die gezond zouden moeten zijn. Want ze zouden gemaakt zijn van groente en fruit. Vaak zien deze verpakkingen er dan ook gezond uit en beloven alleen maar veel groente en/of fruit te bevatten. Bij sommige kan dit zeker zo zijn, maar het is geen vervanging voor groente en/of fruit.  

De meeste bevatten namelijk veel andere soorten van suiker, zoals bijvoorbeeld dadelsiroop. Als je zoekt naar de groente op de ingrediëntenlijst zie je bijvoorbeeld bietenconcentraat staan. Dit is natuurlijk geen vervanger van groente. Hetzelfde geldt eigenlijk voor bijvoorbeeld groentewraps, check de hoeveelheid, vezels en toegevoegd suiker en/of zout. Daarnaast is het ook goed om ervoor te zorgen dat het product niet een enorme hoeveelheid aan bewerkte producten bevat.  

Het kan ook wel gezond zijn! 

Nu is het gelukkig zo dat er ook zeker gezonde producten zijn op dit gebied. Soms zit er daadwerkelijk groente in, wat je weer een aantal gram extra aan groente oplevert. Hetzelfde geldt voor fruit. Wanneer het een groente en/of fruit variant is van welk voedingsproduct dan ook, maar met niet te veel toegevoegd suiker/ zout, veel vezels en geen hele lijst aan bewerkte producten. Kan het zeker gezond zijn om ze wel te eten. Ze kunnen je zeker daadwerkelijk iets opleveren zoals dus een klein beetje extra groente en/of fruit. Ook al is dit vaak niet in een hele grote mate, elke is er toch weer 1. 

Sharing is caring