Dit betekenen de nummers op je eieren 

Elk ei dat je in de supermarkt koopt heeft zijn eigen nummer erop gestempeld. Ook wel een ‘eicode’ genoemd. De code bestaat uit zeven of meer cijfers. Wij ontrafelen de eiercode voor je. 

De code gekraakt 

Hoe lager het cijfer is, hoe diervriendelijker. Zo simpel is het eigenlijk. Het eerste cijfer van 0 tot 3 geeft aan hoe de kippen leven. Daarna volgt de lettercode van het land van herkomst en als laatste het registratienummer van de producent of de boerderij. 

Dit zijn de mogelijkheden: 

  • Code 0: ei van een biologische kip 
  • Code 1: ei van een vrije uitloop kip 
  • Code 2: ei van een scharrelkip 
  • Code 3: ei van een kip in verrijkte kooien  

Code 0 – biologische kip 

Dit is het diervriendelijkste ei. Deze kippen zijn minimaal een derde deel van hun leven buiten. Ze hebben genoeg ruimte zowel binnen als buiten. Zo kunnen ze voedsel zoeken en scharrelen. Voor iedere kip wordt er minimaal vier vierkante meter gerekend. Een biokip ziet dus veel daglicht en eet biologische voeding. Zijn ze ziek, dan worden ze eerst behandeld met homeopathische middelen.  

Code 1 – vrije uitloop kip 

Deze kip heeft al een stuk minder ruimte. Gemiddeld leven er zeven kippen op een vierkante meter. Dit is een stuk minder dan de biologische kip. Buiten hebben ze gelukkig wel genoeg ruimte, namelijk vier vierkante meter per kip. Deze kip mag alleen binnengehouden worden wegens gezondheidsredenen.  

Code 2 – scharrelkip 

De naam doet vermoeden dat deze kip vrolijk buiten kan rondscharrelen maar niks is minder waar. Het ei is namelijk van een kip die alleen binnen leeft en dus geen buiten kent. In de stal kunnen ze voldoende bewegen, ze hebben namelijk negen vierkante meter per kip. In een deel van de stal zal strooisel op de grond moeten liggen zodat de kip goed kan scharrelen.  

Code 3 – verrijkte kooi kip 

Dit is ook wel wat we kennen als de legbatterij. Er zitten 3 tot 5 kippen samen in een verrijkte kooi. Deze moet uitgerust zijn met een legnest, een zitstok en een scharrelruimte. Helaas zien deze kippen geen daglicht. Eieren van deze kippen worden vooral verwerkt in producten als mayonaise en gebak. Deze eieren mogen niet meer verkocht worden aan particulieren. Een code 3 ei zal je dus niet tegenkomen in je doosje uit de supermarkt.   

Sharing is caring