Muziek tijdens het mediteren 

Oorspronkelijk werd muziek nooit gebruikt bij een meditatie, maar de laatste tijd wel steeds meer. Sommige mensen kunnen met de rustgevende muziek, nog beter ontspannen. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van mediteren op muziek en krijg je meer diepgang met muziek? Hieronder hebben we het voor jou neergezet! 

Nadelen – Mediteren op muziek 

Niet iedereen heeft dezelfde muzieksmaak. Samen mediteren met muziek is dus niet altijd handig. De een kan de muziek ontspannen vinden en de ander kan het als onprettig ervaren.  

Ook kan muziek een emotionele herinnering oproepen. Het is belangrijk dat de muziek je niet te veel afleidt. Het moet zorgen voor een leeg hoofd en ontspanning.  

Voordelen – Mediteren met muziek 

Als de muziek wel geschikt is voor jou, kan het juist heerlijk zijn om goed te ontspannen. Bijvoorbeeld in je bed, een yogamatje, in bad of lekker op de bank. Ook kan je in het openbaar vervoer of vliegveld een goede plek zijn om met meditatiemuziek tot rust te komen. 

Ademhaling en muziek 

Het is belangrijk dat je de mediatiemuziek afstemt op het ritme van je ademhaling. Een goede diepe meditatie vraagt om veel focus, dus de muziek moet niet afleidend zijn.  

Tijdens een meditatie met muziek focust je lichaam zich op je ademhaling en de muziek. Dit zorgt voor meer zintuigelijke input, en daardoor meer prikkels. Je hersenen zijn bewust of onbewust bezig met het verwerken van deze prikkels.  

Om extra ontspanning te vinden, kan muziek zeker helpen. Maar een goede meditatie gaat verder dan alleen het vinden van ontspanning.  

Sharing is caring