Ingegroeide teennagels 

We vinden ze er niet mooi uit zien maar daarnaast kunnen ze ook ontzettend pijnlijk zijn. En het vervelende is dat iedereen er wel eens mee te maken krijgt in zijn of haar leven. In dit artikel vertellen we je wat het risico op een ingegroeide teennagel verhoogt en hoe je er zo snel mogelijk van af kunt komen.  

Ingegroeide teennagel 

Om te beginnen is het goed om te weten wanneer je nu precies een ingegroeide teennagel hebt. Je hebt een ingegroeide teennagel wanneer je nagel simpelweg groeit in je huid. De punt van de nagel dringt naar binnen en dit doet pijn. Naast de pijn kan er ook een zwelling en/of roodheid te zien zijn.  

Wat verhoogt het risico op een ingegroeide teennagel?  

Soms is het niet helemaal duidelijk waarom de een wel een ingegroeide teennagel krijgt en de ander niet. Er zijn een aantal factoren die een ingegroeide teennagel kunnen veroorzaken. Wanneer je jouw teennagel bijvoorbeeld te kort of te scheef afknipt kan dit een ingegroeide nagel veroorzaken. Maar daarnaast kan het lopen op verkeerde schoenen ook zorgen dat er veel druk ontstaat op de huid en/of nagel. Ook hierdoor kan je nagel schuin gaan groeien. Verder kan het ook ontstaan na een verwonding of een kneuzing van de teen.  

Hoe kom je ervan af?  

Wanneer je last hebt van een ingegroeide teennagel wil je hier het liefst zo snel mogelijk weer van af en je wil het al helemaal niet erger laten worden. Maar wat doe je ertegen? Om te beginnen kan het goed zijn om eerst even te kijken hoe ver de nagel al ingegroeid is. Het kan verder helpen om de nagel 3x per dag te sproeien met lauwwarm water. Dep de teen hierna goed droog met een zachte handdoek. Daarnaast kan het goed zijn om de teen overdag af te plakken. Haal de pleister er in de avond weer af en geef de teen dan de ruimte om aan de lucht te drogen. Binnen 3-5 dagen moet het wel echt minder worden, is dit niet zo? Dan is het goed om contact om te nemen met de huisarts.  

Sharing is caring