Vergeet je schouders niet 

Denk je aan een blessure dan denk je misschien niet zo snel aan je schouders. De schouders zijn over het algemeen minder kwetsbaar dan bijvoorbeeld de knie en de enkel. Heb je een schouderblessure dan is dat erg naar want je hebt je schouders en dus je armen vaak nodig. We bespreken de verschillende soorten schouderblessures en wat je eraan kan doen.  

De meeste voorkomende blessure 

1. Slijmbeurs ontsteking 

Een slijmbeurs zit tussen de pezen en de botten van het schoudergewricht. Je kan het zien als een kussentje dat gevuld is met vocht. Bij overbelasting van het gewricht kan deze gaan ontsteken. Dit brengt onder andere pijn met zich mee maar ook roodheid en zwelling. Een slijmbeurs ontsteking ontstaat meestal door overbelasting maar kan ontstaan door een val op het gewricht of te zwaar tillen. 

2. Ontwrichting 

Heb je je schouder ontwricht dan betekent dat dat je schouder uit de schouderkom is gekomen. Dit is vooral erg pijnlijk. Het ontwrichten van je schouder kan gebeuren door een val maar ook door een verkeerde beweging zoals bij een gooiende beweging. Is je schouder ontwricht dan moet je deze laten terugzetten, ook zal het herstel na deze blessure wel even duren.  

3. Ontstoken pees 

Een ontstoken pees is ook een veel voorkomende oorzaak van een schouderblessure. De klachten van deze ontsteking lijken erg op de klachten van een slijmbeursontsteking in de schouder. Erg lastig om deze dus uit elkaar te houden. Net als bij een slijmbeursontsteking ervaar je veel pijn.  

Dit kan je eraan doen 

  • Loop niet te hard van stapel. Heb je pijn dan zal je je rust moeten pakken. Zeker bij overbelasting kan het geen kwaad om je schouder even een paar dagen met rust te laten. Wel is het de bedoeling dat je de schouders zo normaal mogelijk probeert te gebruiken maar, laat die training even zitten. 
  • Ervaar je de pijn al een langere tijd, ga da naar een arts of fysiotherapeut. 

Oefeningen 

Is je schouder na een periode van rust goed hersteld. Dan is het belangrijk dat de spieren aansterken.  

Schouder press 

Deze oefening kan je zittend of staand uitvoeren. Je hebt gewichtjes nodig maar een flesje water werkt net zo goed. Ga rechtop staan en houd in iedere hand een gewicht. Duw je armen gecontroleerd omhoog totdat deze helemaal gestrekt zijn. Houd een paar seconden vast een laat weer langzaam zakken. Herhaal dit een aantal keer. 

Schouder squeeze  

Voor de oefening heb je een elastiek nodig. Pak het elastiek vast en zet je ellenbogen stevig in je zij. Je trekt je handen een klein stukje naar buiten en beweegt je handen weer rustig terug. Deze oefening versterkt de spier in de schouder waar je het snelste een blessure aan krijgt. Wil je deze en meer van dit soort oefening uitproberen, probeer dan snel deze Fit at Home work-out voor een sterk en gezond lichaam.  

Sharing is caring