Ben jij Krekel of Mier en hebben jullie samen een plan? 

Het verhaal van de krekel en de mier is al ruim 2500 jaar oud, maar nog heel actueel. Wij mensen zijn namelijk zowel Krekel als Mier. De vraag is, zijn ze vriendjes van elkaar of vechten ze elkaar de tent uit en wil jij alleen een mier of alleen een krekel zijn? 

Voor iedereen die het verhaal niet kent…. zoals ik, want ik kreeg dit verhaal van een schrijfcoach als idee voor dit blog, even het verhaal in het kort! 

De krekel en de mier 

Krekel zingt en geniet de hele zomer van het leven. Hij vermaakt zichzelf en anderen met zijn enthousiasme en gezelligheid. Mier niet! Mier is aan het werk. Die is aan het zorgen voor later. Voor de winter. Voedsel verzamelen! 

Wanneer het winter is, heeft Krekel honger. Hij kan niet meer vrolijk zijn en doen. Wanneer hij Mier ziet eten, vraagt hij of hij mag aanschuiven. Mier is echter heel resoluut “nee waarom? Jij begreep mij van de zomer niet toen ik aan het verzamelen was. Moet je nu maar op de blaren zitten!”.  

Krekel weet dat zijn “je leeft nu” houding niet altijd de handigste is en Mier weet dat het best fijn is om niet altijd met “later” bezig te zijn. Maarja, Krekel is een krekel en Mier is een mier. 

Ben jij meer Krekel of meer Mier? 

Gelukkig zijn wij mensen Krekel en Mier in één. We herkennen ons in allebei. Toch heeft één van de twee vaak de overhand. Kijk maar eens naar familie en vrienden “wie is er meer met de toekomst bezig en wie leeft er meer in het hier en nu?” Bij een ander zie je dat vaak beter dan bij jezelf. 

Wanneer we verliefd worden, valt een Mier op de vrolijkheid en ongedwongenheid van een Krekel. En een Krekel wordt aangetrokken en verliefd op het verantwoordelijke gedrag van een Mier. Gelukkig maar ?! Hoe zit dat bij jullie? Ben jij meer Krekel of meer Mier? 

Probleem opgelost? Nou nee!  
 
Wanneer Krekel en Mier samenleven, moeten “je leeft nu” en “zorgen voor later” samen gevoegd worden. En dat is een behoorlijke uitdaging! 

Want de zingende en dansende Krekel maakt de veilige toekomst van Mier onzeker of zelfs onmogelijk. 

En de bedachtzame en zuinige Mier legt de vrolijke en onstuimige Krekel aan banden. 

Wat tijdens de verliefdheid zo heerlijk voelde, zorgt na verloop van tijd voor spanning en stress. Krekel en Mier gaan elkaar steeds vaker op de zenuwen werken. 

Financieel plan voor Krekel en Mier 

Het hierboven beschreven gedrag van Krekel en Mier, speelt ook op financieel vlak. Krekel zijn vrolijke en enthousiaste leven kost geld en Krekel vergeet te sparen voor later. Krekel leeft en denkt teveel in het hier en nu om zich zorgen te maken over de financiële toekomst. 

Mier voelt zich hier heel angstig door! Mier wil graag een financiële buffer voor onzekere en misschien wel zware tijden in de toekomst. Mier heeft deze buffer nodig om zich (financieel) veilig te voelen. Als Krekel daar geen oog voor heeft, verkrampt Mier steeds meer in zijn behoefte aan controle en bufferen. 

Wanneer Krekel en Mier niks doen, ontstaat er spanning en ruzie over geld. 

Het voorkomen van financiële spanning 

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Het is voor Krekel en Mier daarom het beste om aan het begin van hun relatie een financieel plan te maken. Een financieel plan dat rekening houdt met het heerlijke, spontane leven van Krekel en gelijktijdig zorgt voor overzicht en een buffer zodat Mier zich veilig voelt. 

Een verliefde Krekel en Mier kunnen dit plan heel goed samen maken. Ze voelen elkaar nog feilloos aan en zien en voelen dat ze allebei hetzelfde willen. Namelijk allebei gelukkig zijn! Nu, volgende maand, volgend jaar en over tien jaar. 

Het plan is natuurlijk niet statisch en zal regelmatig doorgesproken worden. Past het nog? Voelt het voor allebei nog goed? Is het goed zo of moet er wat bijgesteld worden? Dit doornemen is geen probleem, want zowel Krekel als Mier voelt zich veilig en gehoord. 

Help!! Er is al spanning. Wat nu? 

Wanneer er al spanning is dan lukt het Krekel en Mier niet meer om samen te praten. Ze begrijpen elkaar niet meer. De één krekelt en de ander miert – geen idee welke taal ze spreken. 

Ze hebben aannames over wat de ander denkt en vindt. Ze zien hun gezamenlijke financiële doel niet meer. Ze voelen zich allebei ongehoord en onbegrepen. 

En dit is zoooooo JAMMER! Want in essentie is er niks verandert. Krekel en Mier houden van elkaar en hebben behoefte aan elkaar. Zolang het niet over geld gaat, is alles koek en ei. Het vervelende is alleen dat geld bij alles dat ze doen een rol speelt. Ze praten er zo min mogelijk over, maar het drukt een stempel op heel veel dingen in hun leven. 

Wat ze nodig hebben is een financiële reset!! 

En ze leefden nog lang en gelukkig! 

En wie kan die beter geven dan mevrouw Uil! 

Mevrouw Uil is financieel coach, onafhankelijk en onpartijdig. Zij wordt ingevlogen en heeft oog voor zowel Krekel als Mier. Ze zorgt ervoor dat beide woorden geven aan de onrust die er is. Dat ze elkaar weer begrijpen. Dat ze (weer) zien dat ze eigenlijk allebei hetzelfde willen.   

Ze kijken met elkaar naar de financiën. Wat gebeurt er? Waarom is er geen grip meer op de uitgaven? Waarom is er geen ruimte meer om te genieten of te sparen? 

Krekel en Mier maken samen met mevrouw Uil hun financiële plan. Het plan zorgt voor kaders waarbinnen Krekel kan krekelen en Mier kan mieren. De mist trekt op. De aannames verdwijnen. Er wordt weer gepraat en gelachen over geld. De humor komt terug! Geld is niet zwaar of ingewikkeld, als je maar weet hoe het werkt! 

Hoe het daarna verder gaat? 

Krekel en Mier leefden nog lang en gelukkig samen!    

Sharing is caring