Gezonde soorten van plantaardig zuivel 

Omdat er tegenwoordig veel mensen zijn die veganistisch eten of dit vaker willen doen wordt het aanbod op de markt ook veel groter. Zo zijn er ook steeds meer plantaardige zuivelvervangers op de markt. Maar welke zijn hiervan nou eigenlijk echt gezond? De redactie deelt het met je in dit nieuwe artikel. 

Lijkt vaak al snel gezond  

Als we kijken naar de verpakkingen van plantaardig zuivel zien deze er meestal veel belovend uit. Dit komt omdat er vaak bijvoorbeeld iets groen op te zien is zoals blaadjes, dit associëren mensen vaak al snel met iets gezonds. Daarnaast leggen veel mensen ook vaak met plantaardig eten direct de link dat dit gezond is, maar dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van wat voor plantaardig voedsel je eet.  

Helaas is het zeker niet altijd gezond 

Ondanks de gezonde look van de verpakking zijn heel veel soorten plantaardig zuivel helemaal niet gezond en daarom ook niet echt een goede vervanger. Veel plantaardige zuivelvervangers bevatten namelijk meestal veel suiker, daarnaast minder goede voedingsstoffen die echte zuivel wel bevat zoals veel eiwitten en calcium. Wat betreft melk bevatten vaak de varianten met kokos, amandel en rijst toch wel meer vet en veel suiker. Voor yoghurt geldt eigenlijk hetzelfde, ook zijn er veel soorten yoghurt met een smaakje zoals bijvoorbeeld bosvruchten of framboos. Deze zijn meestal op basis van soja gemaakt maar bevatten veel suiker. 

Maak de beste keus! 

Plantaardig eten kan dus zeker erg gezond zijn, maar wel als je de juiste keuzes maakt. Op het gebied van plantaardige zuivel doe je dat door te kiezen voor een variant die het liefst geen toegevoegde suikers bevat maar wel bijvoorbeeld calcium dat is toegevoegd. De meest gezonde varianten zijn meestal op soja en/of haverbasis zonder toegevoegde suikers. De soja varianten scoren ook wat betreft eiwitten vaak het hoogst.  

Sharing is caring