Go of no go: bakken met olijfolie 

Er zijn veel verschillende meningen over bakken met extra vierge olijfolie. De een beweert niks anders te gebruiken, terwijl de ander beweert dat olijfolie niet goed voor je gezondheid is. Maar wie heeft hierin nou gelijk?  

Wat zit in olijfolie 

Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Het bevat veel onverzadigde vetzuren en veel vitamine E. Deze 2 zorgen ervoor dat je onder andere de kans op hart- en vaatziekten wordt verlaagd.  

Olijfolie is ook terug te vinden in de schijf van vijf en door deze redenen wordt olijfolie als gezond gezien.  

In roomboter zitten weer meer verzadigde vetten en heeft daarom een tegenovergesteld effect van olijfolie. Daarom is olijfolie een betere keuze om in te bakken.  

Bakken in olijfolie 

Is het ongezond om met olijfolie te bakken? Zeker niet, je kunt gewoon in olijfolie bakken. Het bevat goede voedingstoffen en mensen gebruiken olijfolie al eeuwen. 

Wel raden we dit af! 

Wel kan de extra vierge olijfolie minder goed tegen te hoge verhitting. De smaak gaat dan grotendeels verloren en het eten brandt sneller aan. 

Daarom raden we af om dingen te verhitten met extra vierge olijfolie. Bij extreme verhitting, bijvoorbeeld bij frituren, kunnen er PAK’s ontstaan. Dit kan kankerverwekkend zijn. Het zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan als je je eten laat aanbranden.  

Ook is de olie zeker niet goedkoop en daarom beter te gebruiken om over je salade te gieten of je brood in te dippen. 

Sharing is caring