Dag van de linkshandigen 

Het is vandaag zaterdag 13 augustus en dat betekent dat het vandaag de Dag van de linkshandigen is. In dit artikel vertellen we je waarom deze dag in het leven is geroepen en wat zijn nu de voordelen en nadelen van linkshandig zijn. En we verklappen alvast, dit zijn vooral veel nadelen helaas.  

Linkshandigen zijn flink in de minderheid 

Linkshandigen zijn over het algemeen flink in de minderheid. In Nederland is 1 op de 10 mensen linkshandig. Er zijn iets meer mannen dan vrouwen linkshandig. Grappig is dat Nederland zelfs ook wereldwijd de meeste linkshandigen heeft. De exacte oorzaak waarom iemand links of rechtshandig wordt is niet bekend maar waarschijnlijk spelen erfelijke en omgevingsfactoren een rol.  

Voordelen van linkshandig zijn 

Er zijn een aantal voordelen bekend van linkshandig zijn. Linkshandigen zouden namelijk om te beginnen, wordt beweerd, dat linkshandige mensen creatiever en innovatiever zijn. Daarnaast zouden linkshandige mensen ook een meer symmetrisch georganiseerder brein hebben.  

Nadelen van linkshandig zijn 

Toch zijn de meeste mensen niet echt blij met links zijn, het heeft namelijk ook best wat nadelen. Veel producten zijn namelijk geschikt voor wanneer je rechts bent en niet voor wanneer je links bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel veel meer producten ook voor linkshandige, maar die zijn vaak wel duurder. En voor sommige dingen blijft het onhandig zoals een schrift met een ringband. Ondanks dat het gelukkig steeds meer verbetert, is de wereld eigenlijk ontworpen voor rechtshandigen.  

Vroeger moest iedereen met rechts schrijven 

Nu is het geen enkel probleem meer als je met links schrijft of linkshandig bent maar vroeger was dat wel anders. Tot in de jaren ’60 werd je als linkshandige gedwongen om ook met rechts te schrijven, of je dit nu kon of niet. Dit was omdat we van links naar rechts schrijven en linkshandigen vegen dan door hun eigen tekst heen. 

Waarom bestaat de linkshandigen dag?  

De linkshandigen dag is in 1976 in het leven geroepen om zo meer aandacht te vragen voor de ongemakken waar linkshandigen mee te maken kunnen hebben in de wereld die nou juist zo ontworpen is voor rechtshandigen mensen.  

Sharing is caring