Aluminiumfolie, pas op met het verpakken van eten 

Aluminiumfolie, we willen er al snel wat in bewaren. Maar soms kan je ze beter niet gebruiken. Vlees dat in de vriezer moet of een overgebleven stukje pizza. Het lijkt allemaal makkelijk en onschuldig, maar toch zitten hier risico’s aan verbonden. In dit artikel vertellen wij jou waarom je beter geen aluminiumfolie meer kan gebruiken. 

Goed verpakken, anders…. bacteriën! 

Iedereen verpakt wel is eten in aluminiumfolie. Je kan er makkelijk dingen in verpakken en wegstoppen. Het is ideaal voor het vlees op de barbecue of je broodje dat je wilt meenemen in je tas. Maar als je het niet goed verpakt, komen de bacteriën al snel om de hoek kijken.  

Als je bijvoorbeeld je stukje vlees of pizza warm wilt houden in aluminiumfolie, moet je deze echt goed verpakken. Doe je dit niet, wordt het een broedplek voor bacteriën en kan je het eigenlijk niet meer eten.  

Pas op met zure voedingsmiddelen 

Zure dingen kunnen het aluminiumfolie aantasten. Hierdoor kan het aluminium gaan mee lekken in je voeding. Dit noem je migratie. Als je bijvoorbeeld een visgerecht met citroen hebt bewaard in aluminiumfolie, kan het zijn dat je de stof mee opeet. Hier moet je dus voor uitkijken, want het metalen stofje is niet goed om binnen te krijgen.  

Als je aluminiumfolie in je lichaam krijgt, is dit niet gelijk een ramp. We nemen vaak genoeg aluminium op via onze voeding. Dit komt doordat aluminium als metaal voorkomt in de aardkorst. Wij kweken in de aardkost allerlei soorten groentes en fruitsoorten. We eten dus regelmatig aluminium op. Er wordt gesteld dat een volwassen persoon 40 milligram aluminium per kilogram, lichaamsgewicht per dag kan opnemen. Weeg je bijvoorbeeld 60 kilo, dan mag je 2,4 gram binnenkrijgen.  

Aluminiumfolie vervangen 

Heb je er ooit over nagedacht om aluminiumfolie te hergebruiken? Je kunt dagelijks je pistoletje of broodjes verpakken in de broodzak die je al hebt van het brood dat je hebt gekocht. En de oude klassieke brooddoos kan je ook nog steeds hergebruiken.  

Daarnaast is het ook belangrijk om het aluminiumfolie te recyclen. Aluminium is een metaal en daarom zou je het moeten brengen naar een containerpark. Bijna niemand doet dit met zijn aluminiumfolie terwijl het schadelijk kan zijn voor het milieu als je het weggooit bij de restjes in de vuilbak. Dat wordt namelijk verbrand er komt daarbij fijnstof vrij, wat schadelijk is voor het milieu.  

Sharing is caring