Maximaal resultaat, zo vaak moet jij je training aanpassen 

Doe je al een hele periode dezelfde work-out, dan zie je waarschijnlijk al een poos geen resultaat meer. Je wilt natuurlijk het sporten leuk houden, sterker worden en je conditie verbeteren. Hoevaak jij je training aan moet passen lees je nu. 

Techniek 

Het maakt niet uit welke oefeningen jij doet, het gaat allemaal om een goede techniek. Een goede uitvoering is namelijk al het halve werk. Heb je een goede houding tijdens het uitvoeren dan zal je de juiste spieren aanspannen. Alleen dan behaal je een goed resultaat. Heb je de techniek nog niet onder de knie, maak dan geen wijzigen. Voeg ook pas gewicht toe als je de techniek onder de knie hebt.  

Kracht  

Als je spieren wilt opbouwen dan is herhaling en gewichtsopbouw belangrijk. Het is belangrijk eerst de oefening goed onder de knie te krijgen voordat je gewicht gaat toevoegen. Door te variëren met herhalingen en de hoeveelheid van gewichten prikkel je de spieren waardoor je spiermassa sneller opbouwt. Als je te snel de oefeningen in je training aanpast, zal je niet de spieren kunnen prikkelen en de kracht kunnen opbouwen.  

Gewenning 

Hoe vaker je de oefening doet, hoe makkelijker het wordt voor je lichaam. In zeker zin ontstaat er dus een vorm van gewenning. Merk je dat dit het geval is, dan is het tijd de herhalingen en het gewicht op te bouwen. Dat de oefening minder zwaar wordt ligt namelijk aan het feit dat je spieren gegroeid zijn en dus sterker zijn geworden. De oefening werkt dus waarom zou je er dan mee stoppen? Wil je resultaat behalen zal je deze oefening dus moeten uitbreiden.  

Wanneer pas jij je training aan?  

  • Als de oefeningen geen resultaat opleveren. Merk je dat je niet sterker wordt? Misschien train je dan wel te zwaar. Kies dan voor een lichter gewicht en bouw dan verder op. 
  • Zijn je doelen gewijzigd dan kan ook dit een goede reden zijn om de oefeningen aan te passen. Wil je juist sterkere schouders dan kan je oefeningen hiervoor toevoegen. 
  • Je wilt het sporten wel leuk houden. Merk je dat je motivatie minder wordt, ook dat kan een reden zijn voor verandering. Verander niet te snel natuurlijk.  
     
    Het allerbelangrijkste is dus om consistent te blijven. Er is dus geen precies antwoord wanneer jij het beste je training kan wijzigen. Let dus goed op of je nog resultaat ziet! 

Sharing is caring