Dit is waarom collageen zo gezond is  

In het algemeen krijgen we in het westerse voedingspatroon wat wij hier in Nederland hebben, te weinig collageen binnen terwijl het juist wel supergezond is voor je. In dit artikel vertellen we waarom collageen zo gezond is en hoe je er toch genoeg van kan binnen krijgen.  

De voordelen van collageen voor je gezondheid  

Collageen is een lijmvormend eiwit dat zich bevindt in ons lichaam. Collageen biedt stevigheid, je botten, spieren, haren en nagels bestaan bijvoorbeeld uit collageen. Maar ook voor je haren en nagels is collageen belangrijk.  

Westers voedingspatroon  

Het Westerse eetpatroon wat ook wij hier in Nederland hebben bevat vaak niet voldoende collageen. We eten namelijk over het algemeen te weinig goede dingen zoals veel groente fruit en bijvoorbeeld gezonde vissoorten. Hierdoor halen veel mensen uit voeding te weinig collageen en hebben aardig wat mensen een tekort.  

Klachten die passen bij een tekort aan collageen  

De klachten die kunnen ontstaan wanneer je een tekort hebt aan collageen zijn onder andere een doffe huid, brandend maagzuur maar ook kun je last hebben van een gevoelige buik en niet goed naar de wc kunnen, pijnlijke gewrichten, slap haar en broze nagels kunnen ook duiden op een collageen tekort.  

Waar zit collageen in? 

Producten die veel collageen bevatten zijn onder andere vis, groente, soja, avocado’s, bonen, rood fruit en ander fruit dat veel vitamine C bevat.  

Collageen innemen als supplement  

Wanneer je niet genoeg collageen uit voeding kunt halen kan het slikken van collageen als supplement een oplossing bieden. Hierdoor kun je er toch voor zorgen dat je voldoende collageen binnenkrijgt. Collageen als supplement kan bijvoorbeeld in de vorm van poeder. Je kunt dit dan door je drinken heen doen of het mixen met iets wat je lekker vindt.  

Pas op! 

Zoals ook voor alle andere supplementen is het goed om voordat je begint met slikken het eerst na te vragen bij een professional. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel collageen binnenkrijgt, dat is namelijk ook niet goed. Begin dus nooit zomaar met het slikken van welk supplement dan ook zonder dat je onderzoek hebt gedaan en dat je hebt gekeken hoeveel je al van iets binnenkrijgt, het allerbeste is om dit te bespreken met een professional.  

Sharing is caring