Hoe voorkom je vierkante ogen

Ons leven is niet meer denkbaar zonder alle beeldschermen en multimedia. Wanneer we te veel naar een beeldscherm kijken, hoor je je ouders vaak zeggen dat we straks nog vierkante ogen krijgen. Maar wanneer krijgen we nou echt vierkante ogen en wat zijn de symptomen? 

Symptomen 

Achter een computer knipper je minder vaak en daardoor kunnen we ons uiteindelijk slechter focussen. Computerogen kun je herkennen door verschillende symptomen: 

  • Vermoeide ogen 
  • Droge ogen 
  • Hoofdpijn 
  • Minder goed kunnen focussen 
  • Slechter zicht 
  • Algemene vermoeidheid  

6 tips om computerogen te voorkomen: 

1. Verminder je schermtijd 

We kunnen allemaal erg veel op ons telefoon of laptop zitten zonder dat we het door hebben. Daarom is het belangrijk om je schermtijd bij te houden en deze echt te verminderen.  

2. Positioneer je scherm goed 

Het scherm te dichtbij je ogen houden is niet goed voor je ogen. Houdt daarom het scherm ongeveer 50 a 70 centimeter van je ogen vandaan. Vooral een belangrijke om te onthouden als je achter je telefoon zit! 

3. Stel de helderheid goed in 

Niet te hard en niet te zacht. Je kan het licht beter aanpassen op het licht dat in je omgeving zit. Dus staan de lampen wat zachter, zet je helderheid dan ook lager. Sommige apparaten doen dit al automatisch. 

4. Gebruik oogdruppels 

Vind je het lastig om meer te knipperen als je naar het scherm kijkt? Dan kunnen oogdruppels helpen droge ogen tegen te gaan. En let op dat je misschien wat bewuster moet gaan knipperen. Knipper bijvoorbeeld bewust na elke regel of alinea die je leest.  

5. Zoom meer in 

In plaats van je gezicht dichterbij het scherm te brengen, is het verstandig om in te zoomen. Kan je tijdens het lezen het niet zien of wil je die foto wat beter bekijken? Maak het groter door in te zoomen.  

6. 20-20-20 regel  

Ken jij al de 20-20-20 regel? Je kijkt dan elke 20 minuten, 20 seconden naar iets op een afstand van ongeveer 20 meter. Blijf je ogen wel bewegen als je kijkt, zo ontspan je je oogspieren en kunnen ze tot rust komen. 

Sharing is caring