Alopecia Areata, wat is het? 

De bekendste vorm van haaruitval is alopecia areata. Toch kennen veel mensen deze haaraandoening niet en wordt er niet veel over gepraat.  

Wat is het? 

Bij deze aandoening heb je veel haaruitval op een specifieke plek. Het komt voor bij de hoofdhaar, maar ook bij de baardstreek, de schaamstreek en de wenkbrauwen. De plekken waar het haar uitvalt zijn vaak rond of ovaal. Op die plekken zijn geen haren te vinden, terwijl de huid eromheen een normale haargroei vertoont.  

Bij elk mens zijn deze plekken verschillend. Het kan bij één plek blijven, maar er kunnen er ook meerdere ontstaan. Bij de meeste groeit het haar binnen twee jaar vanzelf weer terug.  

Ook kun je er langzamerhand helemaal kaal van worden. Dit is de ergste variant. Je haar groeit nauwelijks tot niet en je kunt er niks tegen doen. 

Oorzaak 

Het is niet duidelijk waardoor je alopecia areata kan krijgen. Het is niet besmettelijk en niet goed behandelbaar. Wel denken doctoren dat het door meerdere factoren kan komen.  

Het kan bijvoorbeeld opduiken bij te veel stress. Ook kunnen er erfelijke factoren in mee spelen. Daarnaast wordt er verband gelegd met een afwijking in het afweermechanisme van het lichaam, het immuunsysteem. In dit geval richt hij zich niet infecties van buitenaf maar tegen het eigen lichaam. Hierdoor valt hij zijn eigen haarzakjes aan en hierdoor ontstaan de kale plekken.  

Over de behandelmethodes zijn dus verschillende meningen. Therapieën zijn nog niet wetenschappelijk bewezen als behandelmethode, maar sommige zeggen wel dat dit heeft geholpen. Omdat het een aandoening is die in de meeste gevallen snel overgaat, hebben de artsen een afwachtende houding.  

Het herstelt vaak spontaan en daarom is het niet duidelijk of dit kan komen door een behandeling of door spontaan herstel. 

Oplossingen 

De mensen die bijna geen haar meer hebben of kaal worden door de haaraandoening, beginnen vaak met het dragen van pruiken. Dit is een van de oplossingen om alopecia areata te verbergen.  

Voor de kleinere kale plekken heb je speciale behandelproducten. Deze breng je aan op de plekken en stimuleren de bloedsomloop. Het prikkelt de kale gebieden en het kan daardoor wat branderig aanvoelen. Bij sommige helpt dit wel, bij andere niet.  

Sharing is caring