Welke liefdestaal spreek jij?

Liefdestalen zijn de manieren waarop je laat zien dat je van iemand houdt. En omdat het jouw ‘taal’ is, hoop je dat ook op die manier van een ander te krijgen.

Helaas gaat het daar nogal eens mis…

In mijn praktijk zie ik het heel regelmatig gebeuren. Zoals bijvoorbeeld bij Saskia en Renzo, die bij me kwamen omdat ze de vele conflicten in hun relatie zat waren en het anders wilde leren doen.

Saskia voelde zich geregeld niet gewaardeerd door Renzo. ‘Ik heb het idee dat hij me helemaal niet meer ziet, dat ik een soort meubelstuk ben geworden,’ zei Saskia tijdens onze eerste sessie. Ze hoopte dat hij af en toe eens iets leuks voor haar deed om te laten zien dat ze nog speciaal voor hem was. ‘Een klein cadeautje of zelfs een bos bloemen zou me al blij maken,’ zei ze verdrietig.

Renzo was verbaasd want hij had er geen idee van gehad dat het zoveel voor haar betekende. Toen we zijn manier van liefde tonen gingen onderzoeken, bleek dat namelijk een andere te zijn. Zijn manier was tijd voor haar maken en haar zijn onverdeelde aandacht te geven. Op die momenten zorgde hij dat hij zijn telefoon niet pakte en er helemaal voor haar was. Wat hij daarin lastig vond was dat Saskia vaak wel op haar telefoon zat. Dat vond hij erg jammer en het zorgde bij hem voor frustratie.

En als je allebei gefrustreerd bent, is een ruzie snel gemaakt. Het lijkt dan te gaan over iets onbenulligs, maar gaat eigenlijk over iets anders. DE vraag in liefdesrelaties is namelijk ‘Ben jij er voor mij?’ Bewust en ook onbewust zijn we hier steeds mee bezig, en beoordelen we wat de ander doet als iets dat hieraan bijdraagt (of juist niet).

Omdat Renzo en Saskia het allebei zo logisch vonden dat hun manier de manier was waarop je laat zien dat de ander belangrijk voor je is, spraken ze het niet uit. Wat overigens een ander thema is dat in veel relaties voorkomt. ‘Als ik het moet uitleggen is het niet meer spontaan en telt het niet,’ hoor ik mensen vaak zeggen. Onzin als je het mij vraagt en deze overtuiging zorgt voor veel teleurstellingen in relaties. Want echt niemand kan gedachten lezen, zelfs niet als je heel veel van iemand houdt. Dus als je ergens behoefte aan hebt, is het heel belangrijk dat je dat leert uitspreken naar elkaar. Daar ben je zelfverantwoordelijk voor. En als dat niet lukt, zoek er dan hulp bij. Want het doet je relatie zoveel goeds als je dat wel kunt en doet.

Door het inzicht dat Saskia en Renzo kregen in hun verschillende talen van de liefde, ontstond meer waardering voor elkaar. Wat ze ook ontdekten was dat er talen waren die ze allebei spraken. Fysieke aanraking was er bijvoorbeeld een die ze allebei belangrijk vonden. Een knuffel, kus, elkaars hand pakken tijdens een wandeling en seks was hun liefdestaal.

De 5 liefdestalen zijn:

  1. Giving gifts – Cadeautjes geven
  2. Acts of service – Iets doen voor de ander
  3. Physical touch – Fysieke aanraking, seks
  4. Words of affirmation – Bevestigende of lieve woorden
  5. Quality Time – Samen zijn met volle aandacht voor elkaar

Je kunt er meerdere hebben maar meestal zijn er een of twee die je het meest gebruikt.
Welke talen spreek jij? En welke jouw partner? En hoe zit dat bij dierbare mensen om je heen?

Door af en toe eens de liefdestaal van de ander te spreken ontstaat meer begrip, waardering en verbinding.
Als je er meer over wilt lezen dan kan dat. De Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman heeft er een boek over geschreven.

Lieve groet,

Anne-Brit Voorn
Relatiecoach

The Coaching Partners website & Instagram
RelatiePartners website & Instagram

Sharing is caring