4 handige tips om minder te stotteren  

Stotteren kan super vervelend zijn en je erg onzeker maken. De een die stottert kan er goed mee omgaan en heeft er niet veel last van en de ander heeft er juist zoveel moeite mee dat hij of zij er onzeker en bang van wordt. En wist je dat die angst voor het stotteren er juist weer voor kan zorgen dat je nog meer gaat stotteren? Super vervelend natuurlijk. De redactie deelt 4 handige tips met je om minder te stotteren.   

Oefen met hardop lezen 

De eerste tip die je misschien wel kan helpen is om te oefenen met het hardop lezen uit een boek. Misschien is het een beetje gek maar met hardop lezen kan je leren hoe je moet ademen tijdens het spreken. Dit is namelijk iets waar mensen die veel stotteren last van kunnen hebben, het is vaak lastig om te bepalen wanneer ze moeten ademen.  

Blijf rustig, geen stress! 

De tweede maar misschien wel de allerbelangrijkste tip uit het rijtje is om rustig te blijven en vooral niet te stressen. Je hebt geen haast en als andere mensen dat wel hebben is het echt hun eigen probleem. Een gehaast of opgejaagd gevoel kan het stotteren namelijk alleen maar versterken, iets waar je juist niet op zit te wachten. Probeer rustig te blijven en niet na te denken over wat andere mensen er eventueel van zouden kunnen vinden.  

Maak af en toe oogcontact 

Wanneer je voor een groep spreekt kun je er beter voor kiezen om geen oogcontact te maken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je afgeleid raakt of er bijvoorbeeld onzeker van wordt. Maar wanneer je een op een met iemand praat is het juist wel goed om af en toe oogcontact te maken. Dit hoeft niet constant te zijn tijdens het gesprek maar af en toe wel, hierdoor zal jij en ook je gesprekspartner zich meer op zijn of haar gemak voelen.  

Zelfverzekerder worden  

Bij veel mensen is het zo dat stotteren erger wordt of meer tot uiting komt als ze bijvoorbeeld onzeker of angstig zijn. Als jij ook snel onzeker bent is het goed om te kijken waardoor dit komt en hoe je dit kunt verhelpen. Zo kun je het stotteren indirect aanpakken. Dingen die kunnen helpen zijn bijvoorbeeld een cursus volgen, oefenen, een sport doen die je zelfverzekerder maakt. Met mensen erover kletsen kan natuurlijk ook al helpen.  

Sharing is caring