Body neutrality kan je gelukkiger maken

Body positivity kennen we allemaal. Op Instagram zie je dan tegenwoordig veel mensen langskomen die niet bang zijn om bijvoorbeeld hun striae te laten zien. Elk lichaam mag er zijn maar ook met body positivity focus jij je veel op je uiterlijk.  

Wat is body neutrality? 

Body neutrality betekent letterlijk neutraal zijn ten opzichte van je lichaam. Maar wat is dan het verschil met body positivity, bij body positivity draait het juist heel erg om het houden van je lichaam. Body neutrality heeft een ander uitgangspunt. Je oordeelt namelijk niet. Je hoeft je lichaam, of een deel ervan, niet mooi of lelijk te vinden. Je let natuurlijk wel op of je je gezond voelt maar ben niet gefocust op je uiterlijk. 

Lichaamsneutraliteit draait om het feit dat je uiterlijk maar een onderdeel is van de vele aspecten van het leven. Pas gaan daten als je 10 kilo bent afgevallen? Bij lichaamsneutraliteit besteed je niet buitenproportioneel aandacht aan je uiterlijk.  

Aandacht  

We snappen dat het best lastig is om opeens je aandacht ergens anders op te leggen. Maar je zal merken dat je een stuk gelukkiger bent als je meer tijd besteed aan de relaties met de mensen om je heen. Focus je je op andere aspecten dan gaat over het algemeen ons zelfvertrouwen flink omhoog.  

Zo word jij meer body neutral 

Dit kan je lichaam 

In plaats van stil te staan bij hoe je lichaam eruitziet, sta eens stil bij wat je lichaam allemaal kan. Je wordt elke dag wakker met een gezond lichaam vol energie zodat jij elke dag leuke dingen kan doen met de mensen waarvan je houdt. Je kan sporten, leuke dingen doen met geliefde en alles uit je werk halen. Dingen die we zeker niet voor lief moeten nemen.  

Word jij toch weer onzeker over bijvoorbeeld je armen. Met die armen kan je wel geliefde omhelzen en de sport uit oefenen die jij leuk vindt.  

Minder in de spiegel kijken  

Door in spiegel te kijken focus je meer op hoe je eruitziet. Tuurlijk we kijken ’s ochtends allemaal in de spiegel om te kijken of wat we hebben aangetrokken wel bij elkaar past. Maar als je in de spiegel kijkt is het niet de bedoeling dat je jezelf gaat beoordelen. Kijk alleen even naar je outfit of misschien wel helemaal niet. Misschien helpt het jou.   

Waarde 

Je waarde is niet gebaseerd op hoe je eruit ziet. Maar op veel meer andere dingen. Jij als mens bent lief voor anderen, zorgzaam, creatief, goed in je werk en er altijd voor familie en vrienden. Dat is veel meer waard voor jezelf en anderen dan hoe je eruitziet. De gedachten over je lichaam hoeven niet je zelfwaarde te bepalen.  

Sharing is caring