5 tips om plasticvrijer te leven

Plastic is een grote boosdoener voor de natuur. Er worden papieren rietjes en lepels verzonnen, alles om het plastic in de wereld te verminderen. Het is belangrijk om naar je eigen plasticverbruik te kijken en op een slimme en duurzamere manier te leven. Hieronder staan 5 makkelijke tips voor jou om je plasticverbruik te verminderen! 

Zero waste items 

Aankopen die langer mee kunnen zijn goed om te investeren. Koop bijvoorbeeld geen plastic water flesje, maar een goede waterfles zodat je geen plastic meer hoef te kopen. Of een goede boodschappentas of krat zodat je geen plastic tasjes hoeft te halen.  

Afval scheiden 

Als je wilt dat je plastic op een duurzame manier gebruikt wordt, is het ook belangrijk om afval goed te scheiden. Zo komt het plastic op een plek terecht waar het gerecycled kan worden.  

Oplettend winkelen 

Als je in een supermarkt bent en op het aantal plastic gaat letten, kan het huilen wel beginnen. Het is vaak veel wegwerpplastic en dat maakt het ook moeilijk om te winkelen. Probeer eens in de week met onverpakt etenswaren te koken. Dit zijn vaak verse groente en fruit. Deze liggen zonder plastic verpakt en kan je heerlijke gerechten mee maken. Of kijk op de markt, vaak kan je het zo meenemen zonder al die verpakkingen.  

Kijk goed naar je kleding 

Veel kledingstukken bevatten ook plastic deeltjes. Het kan maar zo zijn dat 50 procent van jou t-shirt uit plastic bestaat! Bij een wasbeurt belanden er miljoenen micro-plasticdeeltjes in het riool die vervolgens in het milieu terecht komen. Super belangrijk om dus de labels te checken van de kledingstukken die je koopt. Kledingstukken die gemaakt zijn van wol, linnen, bamboe, zijde, rayon of hennep zijn beter voor het milieu! 

Hergebruiken 

Natuurlijk kunnen ook meer dingen afval zijn. Gooi je oude T-shirt bijvoorbeeld niet weg, maar gebruik hem als theedoek. Bekijk alles met andere blik en vaak kan je nog veel met je oude spullen. Gebruik een wijnfles als kaarshouder of een oud plastic bekertje als bloempotje.  

Sharing is caring