Hoe gezond is de lucht die we inademen in Nederland?

Voor je gezondheid is het belangrijk om gezonde en schone lucht in te ademen, wanneer je er bijvoorbeeld zelf voor kiest om te roken ben je jezelf er bewust van dat je geen schone lucht inademt. Maar luchtverontreiniging is iets waardoor je ook behoorlijk ongezonde lucht kan inademen zonder dat je daar zelf iets aan kan doen. In dit artikel vertellen we je hoe gezond de lucht hier in Nederland eigenlijk is, je ademt het tenslotte toch iedere dag in!  

Verschilt per stad  

Om te beginnen zien we dat de luchtkwaliteit in Nederland best wel per stad verschilt. In Nijmegen en Amsterdam adem je bijvoorbeeld de slechtste lucht in. Terwijl je in bijvoorbeeld Groningen juist veel betere lucht inademt. Groningen scoort op Europees niveau zelfs ook best goed. Groningen staat namelijk op de 32e plek. Amsterdam staat op de 182e plek, erg slecht dus vergeleken Groningen. Nijmegen staat op de 136e plek, ook niet goed. Andere plekken in de randstad zoals bijvoorbeeld Utrecht, Rotterdam den Haag hebben te maken met schonere lucht dan in Amsterdam en Nijmegen maar uiteraard niet zo schoon en zo goed als in Groningen.  

Gevolgen luchtverontreiniging 

De gevolgen van luchtverontreiniging zijn helaas niet mals, lang leven op een plek waar luchtvervuiling is geeft je een hoger risico op longziekten en hart- en vaatziekten. Door het fijnstof dat je inademt heb je een hoger risico op verschillende longziekten en longkanker. De reden is dat het risico op hart- en vaatziekten ook verhoogd is omdat er een direct verband is aangetoond tussen blootstelling aan fijnstof en aderverkalking.  

Zijn er goede oplossingen om elke stad schone lucht te geven?  

Het is dus belangrijk om het probleem van luchtverontreiniging aan te pakken, zo zorgen we er samen voor dat meer mensen elke dag gezonde lucht inademen. Dat is nou eenmaal heel belangrijk voor je gezondheid. Maar hoe doen we dit? Zijn er oplossingen die zowel voor de korte termijn goed werken als voor de lange termijn? Die zijn er zeker wel maar helaas vergen die maatregelen best wat moeite en zijn er natuurlijk ook dingen die anders moeten. Hieronder een aantal dingen die kunnen helpen bij een gezondere lucht voor iedereen:  

  • Het mijden van auto’s uit de stad 
  • Geen nieuwe snelwegen of wegverbredingen 
  • Rekeningrijden 
  • Schonere oplossingen voor de scheepvaart en luchtvaart.  

Sharing is caring