Zo gaat je lichaam om met liefdesverdriet 

Liefdesverdriet heeft waarschijnlijk iedereen wel eens gehad. Je hoeft niet alleen liefdesverdriet te voelen als het klaar is met je partner. Je kan dit ook krijgen wanneer je een vriendschap, familielid of een huisdier verliest. Iedere persoon verwerkt zijn liefdesverdriet anders, de een kruipt het bed in en kijkt alleen maar Netflix, terwijl de ander volop begint te sporten.  

Ons lichaam maakt gelukshormonen aan en oxytoxine wanneer je verliefd bent. Maar dit gevoel kan zich supersnel omzetten in stress en uiteindelijk verdriet. In kleine hoeveelheden is dit stresshormoon niet erg, maar op langer termijn wel. Dit gebeurt er met je lichaam tijdens een break-up: 

Gespannen spieren 

Cortisol maakt je lichaam aan wanneer je slecht slaapt of dus veel stress hebt. Als er te veel cortisol in je hersenen zit, stuurt je bloed dit naar de grote spiergroepen. Je spieren spannen zich dan aan en omdat ze dit niet kwijt kunnen krijg je bijvoorbeeld hoofdpijn of een stijvere nek. 

(Sporten tijdens een break- up is dus erg goed voor je lichaam, zo kan je lichaam die energie kwijt en voorkom je gespannen spieren) 

Pijn aan de buik 

Omdat je spieren zo gespannen staan, wordt daar veel bloed naar toe gestuurd door je lichaam. Hierdoor wordt er tijdelijk wat minder bloed naar je spijsverteringssysteem gepompt. Dit kan ervoor zorgen dat je buikpijn krijgt of tijdelijk even geen eetlust meer hebt. 

Je wordt ziek 

Wanneer je stresshormoon echt te hoog is, kan je er ziek van worden. Je immuunsysteem heeft erg hard gewerkt en is nu op. Je hebt daardoor sneller kans op ziektes en infecties. Ooit al gehoord van een break-up verkoudheid? 

Fysieke en mentale pijn 

Het is niet gek dat als je hart gebroken is, dat dat ook voelt als fysieke pijn. Uit een hersenscan blijkt dat fysieke pijn (bijvoorbeeld van een trap vallen) en je mentale pijn (de break-up) hetzelfde deel van de hersenen aanwakkert.  

Sharing is caring