Tips voor op vakantie

Ik ben met mijn dochter Naomi onderweg naar Cantarana, bij Turijn. Samen op fietsvakantie, een wens die we samen delen, komt uit. De rest van het gezin is super blij dat ze niet mee hoeven. Tijdens het boeken was een rechtstreekse vlucht naar Turijn duur, € 280 p.p. Als financieel coach en de dochter van… vonden we dat echt niet grappig. Met de trein of auto naar Eindhoven ook niet. Maar … er was een alternatief!

– Vliegen naar Milaan voor € 111,31 en dan de trein.
– De trein blijkt € 54,80 retour te zijn.

Want tsja, hoe lang kan de trein duren!? Nou, heeeel lang! Twee keer overstappen, boemeltjes en overstaptijden van 45-55 minuten. Totaal ruim 5 uur! Maar hé, we zijn in Italië, de zon schijnt, we zijn volledig aan het onthaasten, hebben uiteindelijk wel € 113,86 p.p. bespaart en waren allebei nog in een opperbest humeur. Of we het volgende keer weer zo zouden doen? Nou nee!!! Besparen kan ook te ver gaan!

TIPS!!

Hier wat tips waarbij je geld bespaart, zonder dat je vakantie er minder leuk van wordt!

  1. Ga eens niet aan de boulevard of op het grote plein zitten
    Zoek de kleine straatjes op en ga daar bij een restaurantje zitten. Veel goedkoper en grote kans dat je naast de plaatselijke bevolking zit en het gebak/lunch/diner veel lekkerder is!
  1. Neem eten mee voor de heen- en terugreis
    De prijzen in wegrestaurants en op luchthavens zijn absurd hoog! Neem flesjes drinken, krentenbollen, gevulde wraps, belegde broodjes, snoepjes, koekjes, gekookte eitjes of gehaktballetjes mee (jazeker, in reactie op mijn social media tip, schreef iemand dat ze altijd gehaktballetjes meenemen voor onderweg). Je bespaart tientallen euro’s met je gezin.
  1. Boek bij lokale boekingskantoortjes
    De hostess komt altijd op de dag van aankomst of de volgende ochtend tours verkopen. Deze zijn vaak duurder dan bij een lokaal kantoortje in het dorp terwijl je met dezelfde bus of boot meegaat. Is de prijs gelijk? Gun de winst dan aan de plaatselijke ondernemer.
  1. Regel zelf je lunch
    Hoe heerlijk is het om ‘s morgens naar een supermarktje en bakkertje te lopen voor verse broodjes, bak tzatziki of een stuk brie, tomaten, wat fruit en wat te drinken. ‘s Middags eet je heerlijk met elkaar in de schaduw. Geen gedoe met iets aantrekken over je plakkerige, ingesmeerde huid. Heerlijk ongedwongen en gezellig lunchen terwijl je tientjes per week bespaart als gezin.
  1. De bus in plaats van een taxi
    Pak de bus in plaats van een taxi naar de stad of een waterpark. Dat scheelt aanmerkelijk in de kosten en op vakantie heb je de tijd :).
  1. Souveniertjes, hebbedingetjes
    Souveniertjes, tas, jurkje, hebbedingetjes .. super leuk… op vakantie! Thuis belandt het in een laatje en volgend jaar neem je het niet meer mee. Koop aan het begin een kettinkje of enkelbandje dat je de hele vakantie draagt en wat daarna in een la mag verdwijnen. Trap er ook niet in om te denken dat je de ouzo en sangria thuis nog drinkt. Het is de sfeer en ambiance waardoor het daar zo lekker is.
  1. Misschien de schrik van velen, maar het werkt
    Eenmaal op vakantie is veel gratis. De zon, de omgeving, je vrijheid, het samen zijn. Er komen echter altijd nog uitgaven bij. Tol, benzine, eten, uitjes, boodschappen enz. Om binnen budget te blijven en te kunnen sturen zodat je zonder financiële kater thuis komt, is het handig om elke dag (in je telefoon) te noteren waar je geld blijft.

Gun jezelf niet alleen een fijne vakantie maar ook een financieel zorgeloze thuiskomst. Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips! Bonus tip: Volg Budgetcoach Waddinxveen op Instagram of Facebook! Daar deel ik regelmatig tips en weetjes en wat geld psychologie.

Fijne vakantie, geniet ervan!!

Sharing is caring