Acute hepatitis, wat is het en hoe voorkom je het? 

Misschien heb je ook het nieuws wel meegekregen dat er in 12 landen waaronder Nederland ruim 169 kinderen gemeld zijn met acute hepatitis. In Nederland ging het om 4 kinderen, 3 hiervan hebben in Groningen een levertransplantatie ondergaan. In dit artikel legt de redactie uit wat acute hepatitis is en hoe je dit kunt voorkomen.  

Wat is acute hepatitis?  

Acute hepatitis wordt veroorzaakt door een van de hepatitis virussen. Bij de kinderen die acute hepatitis hadden was dit overigens niet het geval. Hepatitis staat voor leverontsteking, wanneer je acute hepatitis oploopt raakt je lever ontstoken. 

Klachten bij acute hepatitis 

De klachten die passen bij acute hepatitis zijn onder andere moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en buikpijn. Verder kan er kleurverandering aan de ontlasting, urine, ogen en huid te zien zijn. Of te wel klachten die je natuurlijk veel liever niet wil hebben en daarnaast kan de ontsteking aan de lever ook chronisch worden en in uitzonderlijke situaties kan acute hepatitis zorgen voor levensbedreigende complicaties. Wel kan virale hepatitis zorgen voor een hoger risico op leverkanker.  

Hoe kun je het voorkomen 

Gelukkig is het goede nieuws dat acute hepatitis in de meeste gevallen goed te voorkomen is door verstandige keuzes te maken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je steeds een condoom gebruikt als je van bedpartner wisselt. Daarnaast moet je ook niet in contact komen met het bloed van iemand die (mogelijk) besmet is met hepatitis. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het gebruik van tandenborstel van iemand anders en scheerspullen. Maar ook wanneer je iemand bijvoorbeeld hebt geholpen na een ongeluk (denk aan open wonden) is het goed om te kijken of er een risico is op hepatitis. Anders kun je namelijk altijd nog een vaccinatie halen die je kan beschermen.  

De oorzaak van de actuele situatie is (nog) onbekend 

Waarom er op dit moment veel kinderen zijn met acute hepatitis is nog onduidelijk. De WHO weet nog niet waardoor deze vorm van jeugdhepatitis wordt veroorzaakt. Wel worden artsen aangeraden om er alert op te zijn. Wat opvalt is dat het om veel meer aantallen gaat dan normaal. Andere jaren ging het namelijk om zo’n 4 tot 6 gevallen per jaar. Nu zijn er sinds het begin van het jaar al 3 kinderen die een nieuwe lever nodig hadden.  

Sharing is caring